:: euro2day ::

















Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 616 8 - 12 Ιανουαρίου 2010


Έχουν λόγο να προσέχουν τη μετοχή

Η διοίκηση της Μηχανικής φαίνεται να έχει κάθε λόγο να διατηρηθεί η τιμή της μετοχής σε αξιοπρεπή επίπεδα τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της δρομολογούμενης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Και αυτό, πρώτον, γιατί με την τρέχουσα τιμή του τίτλου να βρίσκεται γύρω στο 1,20 ευρώ, η κατώτερη δυνατή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (46.453.256) δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 0,70 ευρώ. Μάλιστα, για να μπορέσει η τιμή διάθεσης να κατέβει τόσο χαμηλά, από την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης θα απαιτηθεί να περάσει μείωση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού, και έτσι πτώση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από το 1,54 ευρώ που είναι σήμερα στα 70 λεπτά.

Δεύτερον, διότι η δρομολογούμενη έκδοση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη σε ύψος (έως 47,4 εκατ. ευρώ με έκδοση δύο νέων μετοχών για κάθε μία παλαιά), ιδίως σε ένα δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα, όπως το τρέχον.

Τρίτον, γιατί με δεδομένο το σχετικά χαμηλό ποσοστό της οικογένειας Εμφιετζόγλου (στον πίνακα των τίτλων με ποσοστό άνω του 5% αναφέρεται ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με 20,3%), η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό: α) από τη συμμετοχή των λοιπών επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, στην αύξηση κεφαλαίου και β) από το κατά πόσο ο βασικότερος μέτοχος θα καλύψει και μέρος του τυχόν αδιάθετου τμήματος της έκδοσης.

Και τέταρτον, διότι η πορεία της μετοχής δεν έχει ικανοποιήσει τους επενδυτές, τουλάχιστον κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (-11,5% τον τελευταίο μήνα, -28% στο εξάμηνο, -20% στο δωδεκάμηνο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει κυμανθεί σε θετικά επίπεδα).

Όσο λοιπόν πιο πάνω βρίσκεται η τρέχουσα τιμή του τίτλου, τόσο πιο μεγάλη τιμή διάθεσης θα μπορούσε να οριστεί και τόσο πιο ασφαλής θα ήταν και η συμμετοχή των άλλων μετόχων, με δεδομένο ότι κάτω από το 0,70 ευρώ οι νέοι τίτλοι δεν μπορούν να εκδοθούν.

Έτσι λοιπόν, είχαμε κάποιες αγοραστικές παρεμβάσεις στο ταμπλό από την οικογένεια Εμφιετζόγλου, όπως επίσης και εκτενέστερο δελτίο Τύπου το οποίο αναφερόταν στις απαιτήσεις του εισηγμένου ομίλου από το ελληνικό δημόσιο (40 εκατ. ευρώ, ή περίπου όσο θα είναι το ύψος της έκδοσης) και στα ενεργειακά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την επικείμενη άντληση κεφαλαίων.


Δύσκολες εποχές και για το ΧΑΚ

Το 2009 δεν ήταν δύσκολη χρονιά μόνο για τη Σοφοκλέους αλλά και για το ΧΑΚ, τον δεύτερο κρίκο της Κοινής Πλατφόρμας (ευτυχώς που κάτι σχεδιαζόμενες εξαγορές στη ΝΑ. Ευρώπη τελικά δεν τελεσφόρησαν). Η αξία των συναλλαγών στο κυπριακό χρηματιστήριο κατά την περυσινή χρονιά ανήλθε στα 2,63 δισ. ευρώ, επίδοση που θα μπορούσε να ήταν σαφώς υψηλότερη αν μεγάλο μέρος των συναλλαγών των τραπεζών Κύπρου και Marfin - Λαϊκής δεν γινόταν μέσω της Αθήνας.

Αναφορικά με τα μερίδια αγοράς, εδώ βλέπουμε πως η μερίδα του λέοντος συγκεντρώνεται στις πρώτες πέντε δυνάμεις του κλάδου: 26,5% για τον όμιλο Marfin, 21,5% για τη Mega, 17,8% για τη Cisco (Τράπεζα Κύπρου), 8,79% για την Atlantic (έμμεση μειοψηφική συμμετοχή του ομίλου Πειραιώς), 6,2% για τη Sharelink κ.ά. Από τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες μόνο μία, η Eurobank με 2,13%, κατάφερε να επιτύχει μερίδιο αγοράς ανώτερο του 1%.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr