:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 614 24 - 28 Δεκεμβρίου 2009


Ο μποναμάς του 2010

Έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι στον όμιλο Μυτιληναίου, καθώς σε μια περίοδο όπου όλη η αγορά «κλαίει από την κρίση», όλα δείχνουν ότι ξεκινά μία αποδοτική χρήση για τον εισηγμένο όμιλο.

Πρώτα απ' όλα, γιατί η εταιρεία κατάφερε ουσιαστικά και για την επόμενη χρονιά να διατηρήσει το ίδιο EBITDA με φέτος (70 εκατ. ευρώ, σε σύνολο γύρω στα 130 εκατ.) για τη δραστηριότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς «κλείδωσε» την τιμή πώλησης του μετάλλου για το 2010 κοντά στα 3.150 δολάρια ανά τόνο, όταν η τρέχουσα τιμή έχει κατρακυλήσει στα 2.200 δολάρια.

Και δεύτερον, γιατί αναμένονται σαφώς καλύτερες επιδόσεις για τη ΜΕΤΚΑ, η οποία αφενός έχει ανεβάσει σε πολύ μεγάλο ύψος το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της και αφετέρου μόνο να ευνοηθεί μπορεί από τη διεθνή ανάκαμψη.

Τέλος, μέχρι και τον Αύγουστο του 2011 θα προστεθούν στο «οπλοστάσιο» της Μυτιληναίος δύο ακόμη θερμικές μονάδες (αυτή του Αγίου Νικολάου και το κοινό project με τη Motor Oil), αυξάνοντας τη δυναμικότητα του ομίλου στα 1.300 - 1.400 MW. Καθόλου άσχημα...


Έτος-ορόσημο για τρεις...

Βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας για αρκετές από τις εισηγμένες τεχνικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν διέξοδο στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, αν δεν βρεθούν λύσεις το συντομότερο, δεν αποκλείονται τα χειρότερα για ορισμένες από αυτές.

Η έλλειψη έργων, οι οφειλές του Δημοσίου και οι τραπεζικές υποχρεώσεις αποτελούν τα τρία μεγάλα ζητήματα που απασχολούν λίγο - πολύ σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Πάντως, στην πλέον στενάχωρη θέση βρίσκονται αυτήν τη στιγμή η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας, η ΒΙΟΤΕΡ και η ΑΤΤΙΚΑΤ, κάτι που αποτυπώθηκε εξάλλου και στις λογιστικές καταστάσεις τους για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η ΑΤΤΙΚΑΤ ελπίζει να λάβει σύντομα τα χρήματα που της οφείλει το Δημόσιο, ώστε να μην αναγκαστεί να πουλήσει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει και το οποίο δεν είναι άλλο από το 9,9% της Αττικής Οδού.

Στην καταβολή των χρημάτων του Δημοσίου ελπίζει και η ΒΙΟΤΕΡ, η οποία πάντως έχει στην ιδιοκτησία της σημαντικό αριθμό ακινήτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έσχατη λύση για την κάλυψη των υποχρεώσεών της.

Η Έδραση, από την άλλη, δεν διαθέτει ούτε εκείνα τα ακίνητα ούτε και τις συμμετοχές που θα της εξασφάλιζαν την επιβίωσή της. Όμως, η τεχνογνωσία της σε ειδικά έργα (αντιστηρίξεις, θεμελιώσεις κ.ά.) και το καλό όνομα που έχει χτίσει στην κατασκευαστική πιάτσα είναι δυνατόν να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Σε κάθε περίπτωση, το 2010 θα είναι έτος-σταθμός τόσο για τις τρεις τεχνικές εταιρείες όσο και για ολόκληρο τον κλάδο...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr