:: euro2day ::

















Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 606 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2009


Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας...

«Δεν φημιζόμαστε για την ικανότητά μας στις προφητείες», απάντησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος, σε ερώτηση θεσμικού επενδυτή σχετικά με το πώς βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά, θέλοντας να επισημάνει ότι στην εισηγμένη εταιρεία προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το πώς κινείται η γενικότερη οικονομία.

«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο εννεάμηνο είχαμε γενναία μείωση εξόδων, ενώ παράλληλα είδαμε και διεύρυνση των μεριδίων αγοράς».

Ωστόσο, ο κ. Γεράρδος παραδέχτηκε πως και η επόμενη χρονιά θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη για την οικονομία.


Μήπως οι Φράγκοι είναι και κουτόφραγκοι;

Μέχρι πρότινος όλοι πίστευαν πως οι ξένοι θεσμικοί είχαν πάντα δίκιο στις εκτιμήσεις τους και, αν κάποιος ακολουθούσε κατά πόδας τις κινήσεις τους, θα έβγαζε πολύ χρήμα. Πράγματι, μέχρι και το 2007 έτσι συνέβαινε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι είχαν αποχωρήσει το 1999 από το Χ.Α. πριν από το σκάσιμο της φούσκας, ενώ ήταν οι αγοραστές της περιόδου 2003 - 2006, όταν οι Έλληνες ρευστοποιούσαν.

Μέχρι τότε είχαμε τους «έξυπνους» ξένους και τους «χαζούς» Έλληνες οι οποίοι έπεφταν θύματα φημών και άκρατου ενθουσιασμού.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά ή τουλάχιστον δείχνουν να είναι πολύ διαφορετικά. Όταν οι ξένοι αποχώρησαν όπως-όπως από τις τράπεζες υπήρξε μεν εγχώριο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες, αλλά όχι από τους «συνήθεις υπόπτους». Είδαμε για πρώτη φορά να μπαίνουν δυναμικά με αγορές είτε ισχυροί παράγοντες της ελληνικής οικονομίας είτε ακόμη και επιχειρηματίες της Αττικής και της περιφέρειας, οι οποίοι ουσιαστικά για πρώτη φορά ανακάλυψαν τη Σοφοκλέους.

Κοινό σκεπτικό και των δύο κατηγοριών ήταν, για παράδειγμα, ότι σε τρία χρόνια από τότε (τέλος του 2008, πρώτοι μήνες του 2009) η Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να έχει κάτω από 15 ευρώ, η Alpha Bank χαμηλότερα από τα 7 ευρώ κ.λπ.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί οι επενδυτές είδαν τους στόχους τους να εκπληρώνονται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι περίμεναν και έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλες ρευστοποιήσεις, γνωρίζοντας «από μέσα» τα προβλήματα της οικονομίας μας.

Και το ερώτημα επανέρχεται: μήπως στις μέρες μας βιώνουμε τη δεύτερη φορά όπου οι Έλληνες επενδυτές θα αποδειχτούν εξυπνότεροι των ξένων και από εδώ και στο εξής οι ξένοι θα προσπαθούν να ακολουθήσουν τις κινήσεις των Ελλήνων για να κερδίσουν ή απλά η ήττα των ξένων στις αρχές του έτους ήταν μόνο μία παρένθεση;



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr