Μάχες σε όλα τα μέτωπα...
Μάχες σε όλα τα μέτωπα γίνονται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Στη σταθερή τηλεφωνία επιθετικότερη είναι η πολιτική της Hellas On Line που κερδίζει μερίδια αγοράς, όχι όμως χωρίς κόστος (αρνητικό μικτό περιθώριο κέρδους στο πρώτο εξάμηνο του 2009 κάτω από το 1 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια) και τώρα βασίζεται στη στρατηγική συνεργασία με τη Vodafone.
Η Forthnet δίνει έμφαση σε εκπτωτικό πακέτο υπηρεσιών που συνδυάζει ευρυζωνικές υπηρεσίες και συνδρομητική τηλεόραση, έχοντας μάλιστα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Nova. Μέσω τόσο των χαμηλότερων χρεώσεων όσο και των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων για 14 από τις 16 ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League προσπαθεί να αυξήσει δραστικά τον αριθμό των συνδρομητών της, περιορίζοντας έτσι τις φιλοδοξίες του ΟΤΕ στο μέτωπο της συνδρομητικής τηλεόρασης μέσα από το Connx-TV (επί του παρόντος έχει σαφώς φτωχότερο περιεχόμενο σε αθλητικά θέματα - ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κάποια παιχνίδια της Β΄ Εθνικής στην Ελλάδα). Ο συνδυασμός αυτών των κινήσεων επιτρέπει στη Forthnet να αυξάνει συνεχώς το EBITDA και οι αναλυτές προσδοκούν κέρδη από το 2011 και μετά.
Όσο για την κινητή τηλεφωνία, η ένταση του ανταγωνισμού φαίνεται σε κάποιον βαθμό να έχει αμβλυνθεί, ίσως και λόγω των υπερβολών που προηγήθηκαν, ίσως και εξαιτίας του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται η Wind. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πολύ φτηνά πακέτα που δίδονταν μέχρι και την προηγούμενη άνοιξη, μπορεί να έχουν πλέον σταματήσει, ωστόσο αυτά έχουν ετήσια διάρκεια, άρα η όποια ανάκαμψη των εσόδων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στον συγκεκριμένο τομέα, αναμένεται κυρίως από το β΄ τρίμηνο του 2010 και μετά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι αναλυτές προσδοκούν αύξηση κερδοφορίας στον οργανισμό (ΟΤΕ) από το επόμενο έτος. Άλλοι πάλι είναι (π.χ. Deutsche Bank) περισσότερο επιφυλακτικοί με τον τίτλο, θέλοντας πρώτα να δουν σημεία αναστροφής των αποτελεσμάτων και μετά να αλλάξουν τις τιμές-στόχους που δίνουν.
Δύο ενδιαφέροντα assets
Το deal της Δομικής Κρήτης με την Enel δεν πυροδότησε μόνο την τιμή της μετοχής της συγκεκριμένης εταιρείας στη Σοφοκλέους, αλλά επιπλέον δημιούργησε και κάποιες προσδοκίες και για άλλες εισηγμένες, που διαθέτουν παρουσία στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Έτσι, δεν ήταν λίγοι όσοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Ικτίνος, σε μία εταιρεία χαμηλής κεφαλαιοποίησης (γύρω στα 20 - 25 εκατ. ευρώ), η οποία σημειώνει κέρδη στον τομέα των μαρμάρων και επιπλέον:
Πρώτον, κατέχει το 20% (το υπόλοιπο 80% ανήκει στην Dolphin Capital) μιας έκτασης 2.800 στρεμμάτων προς τουριστική αξιοποίηση στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «το επιχειρηματικό σχέδιο εξελίσσεται ομαλά». Να σημειωθεί πως με το πέρας των εγκρίσεων η Ικτίνος Ελλάς έχει λαμβάνειν επιπλέον έσοδα 4,15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ωφελήσουν τα αποτελέσματα της χρήσης στην οποία θα εισπραχθούν.
Και δεύτερον, η θυγατρική της ΙΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει κατά τους πρώτους μήνες του 2010 τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 19,8 MW στο Μεγαλοβούνι Δράμας, ενώ επίσης έχει λάβει και την άδεια παραγωγής για δεύτερο αιολικό πάρκο ισχύος 8 MW και πάλι στον νομό Δράμας. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αιολικό πάρκο «βρίσκεται στη διαδικασία λήψης για άδεια εγκατάστασης, η οποία αναμένεται να ληφθεί εντός του 2009».
Τα μετά από φόρους αποτελέσματα της Ικτίνος στο πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν ελαφρά ζημιογόνα, εξαιτίας έκτακτων ζημιών από αποτίμηση ακινήτων (η εύλογη αξία των εκτάσεων στην Κρήτη, όπου υπάρχει συμμετοχή 20%, υποχώρησε από τα 42,4 εκατ. ευρώ στα 38,7 εκατ. ευρώ) αλλά και από παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
|