:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 599 11 - 15 Σεπτεμβρίου 2009


Με το βλέμμα στην 5η Οκτωβρίου

Στην επόμενη ημέρα των εκλογών και κυρίως στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης έχουν στρέψει την προσοχή τους οι κατασκευαστές, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευημερία τους περνά -ούτε λίγο ούτε πολύ- μέσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο όμιλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μάλλον δεν ανησυχεί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Το αντίθετο μάλιστα. Επί Σουφλιά (και παρά την τοποθέτηση Καραμανλή κατά των «νταβατζήδων») έγινε ακόμη ισχυρότερος χάρη στα μεγάλα έργα παραχώρησης που ανέλαβε, ενώ εκτιμάται πως η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ θα τον ενισχύσει περισσότερο.

Σε καλύτερες ημέρες ελπίζει ο όμιλος της J&P Άβαξ που θεωρεί πως η παρούσα κυβέρνηση δεν τον ευνόησε, τουλάχιστον τόσο όσο ευνόησε τους ανταγωνιστές του. Αν και δεν έχει παράπονα από την πορεία του από το 2004 και μέχρι σήμερα, ο όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ εκτιμά πως η αλλαγή κυβέρνησης θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον ίδιο.

Προβληματισμός υπάρχει, από την άλλη πλευρά, στη Μηχανική και, ιδίως, στην ΑΕΓΕΚ. Η μεν πρώτη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε -όπως τουλάχιστον περίμενε το 2004- την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (και για τον λόγο αυτό, εξάλλου, έστρεψε το ενδιαφέρον της στις ξένες αγορές), φοβάται πως ίσως τα πράγματα δυσκολέψουν περισσότερο απ' όσο σήμερα σε ό,τι αφορά την ανάληψη δημοσίων έργων. Μεγαλύτερη, όμως, είναι η ανησυχία στην ΑΕΓΕΚ, η οποία χάρη στο χέρι βοηθείας του κατασκευαστή κ. Γιάννη Μαρούλη και υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα και να αναλάβει τα περισσότερα από τα δημόσια έργα που ανατέθηκαν από τις αρχές του έτους.

Ελπίδες για καλύτερες ημέρες μέσω πιθανής κυβερνητικής αλλαγής διατηρούν η ΑΤΤΙΚΑΤ, αλλά και η Τεχνική Ολυμπιακή οι οποίες βλέπουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπό τους να μειώνεται σταθερά από το 2004 και έπειτα. Τέλος, ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε σχέση με αυτή των τελευταίων δύο ετών αναμένει πως θα έχει τα επόμενα χρόνια και η Intrakat του ομίλου Κόκκαλη, η οποία εσχάτως μπήκε στο κλαμπ των «μεγάλων» του κλάδου.


Στις ελληνικές καλένδες η ΕΥΑΘ

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα όσον αφορά στον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ, όπου η διαδικασία πώλησης του 23% των μετοχών της βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Για το έργο, από το οποίο το Δημόσιο προσδοκούσε την είσπραξη 50 εκατ. ευρώ, είχαν υποβάλει προτάσεις τρεις κοινοπραξίες και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ορισμό του αναδόχου μέσα στον Οκτώβριο. Δεδομένης της αρνητικής θέσης του ΠΑΣΟΚ (όπως έχει εκφραστεί δημόσια από τον εκπρόσωπο τομέα, κ. Γιάννη Μαγκριώτη), οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θεωρούν ξεγραμμένη τη μετοχοποίηση της επιχείρησης.

Κάπως πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, καθώς στη διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή συμμετέχουν ενεργά η Εμπορική (κατέχει το 33,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας), η Εθνική (15,8%), η Alpha Bank (7,8%) και η ΔΕΠΑ. Επίσης, η λειτουργία της ΒΦΛ εξασφαλίζει θέσεις εργασίας σε μία προβληματική περιοχή.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4, 6
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr