:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 591 17 - 21 Ιουλίου 2009


Η θετική έκπληξη και το αμυντικό σενάριο

«Αυτό που διαπιστώσαμε με έκπληξη είναι ότι τα κίνητρα που δόθηκαν για τα κλιματιστικά οδήγησαν τους καταναλωτές προς την επιλογή ακριβότερων λύσεων.

Για παράδειγμα, ενώ συχνά αγοράζονταν κλιματιστικά αξίας 400 ευρώ, είδαμε στροφή προς τα κλιματιστικά των 1.000 ευρώ, τα οποία λόγω των κινήτρων κόστιζαν στον πελάτη τελικά 600 ευρώ.

Οι καταναλωτές δηλαδή έδωσαν περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει χρήμα»! Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Αθηνών κ. Ιωάννης Στρούτσης, συμπληρώνοντας: «Το τελευταίο δίμηνο βλέπουμε κάποια βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τον πάτο το πρώτου διμήνου, αλλά καλά σημάδια στην αγορά αναμένουμε να δούμε από το τέλος του έτους»...

Ωστόσο, η διοίκηση της Ηλεκτρονικής Αθηνών δεν περιορίζεται στις προσδοκίες για τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς, όμως έχει ξεκινήσει και μια σειρά κινήσεις περιορισμού του κόστους. Και μάλιστα, έχει φέρει σε τέτοιο σημείο την κατάσταση ώστε από τη χρήση 2010 - 2011 και μετά να μη χάνει ούτε ακόμα κι αν σημειώνει τα τρέχοντα επίπεδα πωλήσεων.

Γιατί «σημασία δεν έχει αν χάσεις μία χρονιά (η προηγούμενη ήταν η πρώτη ζημιογόνος χρήση για την εισηγμένη), αλλά να μη χάσεις το τρένο», συμπλήρωσε με νόημα ο βασικός μέτοχος της ΗΛΕΑΘ.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών δηλαδή έχει ήδη θωρακιστεί απέναντι στο δυσμενές σενάριο για τη μελλοντική πορεία της αγοράς, έχοντας μάλιστα ως όπλο την ισχυρή της ρευστότητα, καθώς τα διαθέσιμά της υπερβαίνουν τον τραπεζικό της δανεισμό.

Και αν υπάρξει το άσχημο ενδεχόμενο, η εισηγμένη μπορεί να συνεχίσει να βλέπει τα αποτελέσματά της να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, πλην όμως πολλοί από τους ανταγωνιστές της θα περάσουν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, καθώς ούτε ανάλογη ρευστότητα διαθέτουν ούτε παρόμοιες οικονομίες κλίμακας. Ακόμη μάλιστα και κάποια ηχηρά πολυεθνικά ονόματα είναι πιθανόν να επηρεαστούν όχι λόγω της εγχώριας παρουσία τους αλλά εξαιτίας της κατάστασης στους μητρικούς τους ομίλους...

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε η Ηλεκτρονική Αθηνών θα επιστρέψει στις τόσο υψηλές κερδοφορίες του πρόσφατου παρελθόντος. Μάλλον θα απαιτηθούν κάμποσες οικονομικές χρήσεις!


Φεύγουν τα δύσκολα,έρχονται τα ευχάριστα!

Ένα είναι βέβαιο: όσο περνούν οι μέρες, οι επιπτώσεις από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας φτάνουν προς το τέλος τους, ενώ αντίθετα η αγορά αρχίζει να συνεκτιμά τα οφέλη που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Ενδεικτική είναι η έκθεση της Eurobank Securities για την Εθνική Τράπεζα, όπου ο χρηματιστηριακός οίκος αναμένει εξόφληση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου του πακέτου στήριξης, 350 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει απαλλαγή από επιβάρυνση με επιτόκιο 10%, όταν το Euribor σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από το 1% και η Εθνική δεν προσφέρει περισσότερο από 2,5% για τις δεσμευμένες καταθέσεις δωδεκάμηνης διάρκειας...

Πέραν αυτού, πολλά έχουν γραφτεί για τα έκτακτα κέρδη που θα σημειωθούν από τη μείωση των υβριδικών δανείων, ενώ επίσης η Εθνική θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μερίδια αγοράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αφού θα έχει την απαιτούμενη ρευστότητα να χρηματοδοτήσει νέους πελάτες και μάλιστα με πολύ ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.

Όσον αφορά στις επισφάλειες, η διοίκηση της Εθνικής αισιοδοξεί πως τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εμφανίσουν αποκλιμάκωση από τα μέσα Μαΐου λόγω της αποδοτικότερης λειτουργίας του τμήματος εισπράξεων αλλά και του σχετικά αμυντικού χαρακτήρα στο συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο (μικρότερο ποσοστό δανείων χωρίς εγγυήσεις).

 

 


Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4, 38
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr