Oι «κρυφοί» πρωταγωνιστές του Χ.A.
Σ |
|
την περίοδο της ταλαιπωρίας (όπως είναι η ονομασία της μεγάλης πτώσης) πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες. Το γεγονός ήταν καθ' όλα λογικό, καθώς η κρίση πρωτίστως έπληξε τον χρηματοοικονομικό κλάδο και οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος ήταν ισχυρές.
Αλλά και τώρα, στην περίοδο της μεγάλης ανοδικής αντίδρασης, οι τράπεζες είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση κατά κανόνα, για τον αντίστοιχο λόγο: το στοίχημα της ανάκαμψής τους είναι ουσιαστικά στοίχημα όλης της αγοράς.
Και στις δύο περιόδους οι υπόλοιπες μετοχές έμειναν σχετικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μεταξύ αυτών και εκείνες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μία κατηγορία μετοχών που χαρακτηρίζεται από τις συνήθως υψηλότερες προοπτικές (η οποία εκφράζεται με μεγαλύτερη άνοδο στις καλές περιόδους) αλλά και από αυξημένο ρίσκο (που αντίστοιχα εκφράζεται με μεγαλύτερη πτώση στις κακές περιόδους).
Το ίδιο φαινόμενο είχαμε και τώρα στο ταμπλό του Χ.Α. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά που δείχνει ότι ίσως κάτι αλλάζει ευρύτερα για την αγορά. Αυτό είναι το θέμα που αναλύει το Cover Story (σελ. 8 - 9) του «Μ» και το οποίο εντοπίζεται σε ένα βασικό σημείο: για έναν ικανό αριθμό εταιρειών του FTSE/ASE-40 αλλάζουν επί το θετικότερον οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009.
Υπάρχουν λοιπόν δέκα εταιρείες (αρκετά σημαντικές) για τις οποίες οι εκτιμήσεις είτε γύρισαν από αρνητικές σε θετικές (υπολογίζεται δηλαδή ότι η κερδοφορία τους θα κινηθεί αυξητικά) είτε είδαν τους ρυθμούς αύξησης των κερδών τους να βελτιώνονται. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες της περιόδου ή να αποκλείεται ο κίνδυνος ανατροπών (η κρίση είναι ακόμα εδώ άλλωστε), το μήνυμα για την αγορά είναι σημαντικότερο. Δεν έχουμε δηλαδή τη συνήθη διάχυση του ράλι από τα «βαριά» χαρτιά στα μεσαία (κι από εκεί στα «μικρά», που συνήθως σημαίνει το τέλος του... πανηγυριού).
Απομένει βέβαια να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές. Μέχρι τότε το (σχετικά ασφαλές) συμπέρασμα είναι ότι μάλλον πιάσαμε τον πάτο και η όποια οπισθοχώρηση δεν φαίνεται να προμηνύει τα χειρότερα, όπως πριν από πέντε - έξι μήνες... |