:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 583 22 - 26 Μαΐου 2009


Λέτε να αξίζει τον κόπο;

H ανακοίνωση της διακοπής της παραγωγής νήματος από την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου καθόλου δεν επηρέασε την πορεία της μετοχής της στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η κατάσταση, δυστυχώς, στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας είναι τόσο δυσχερής ώστε η διακοπή της παραγωγής δραστηριότητας δεν αποτελεί δυσάρεστο νέο για τους επενδυτές.

Η εισηγμένη βέβαια θα παραμείνει στις υπόλοιπες δραστηριότητές της, με στόχο το 2010 είτε να εξαλείψει τις ζημίες της είτε να τις περιορίσει σε πολύ χαμηλό βαθμό. Αν (τονίζουμε, αν) κάποιος πίστευε ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί, τότε μάλλον θα άξιζε να προσέξει και τη μετοχή. Η εταιρεία λοιπόν σήμερα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 4,25 εκατ. ευρώ, όταν το καθαρό ταμείο της ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία της 31ης/12/2008). Και επιπλέον, πέραν των ακινήτων και των λοιπών παγίων που διαθέτει, τα αποθέματα και οι απαιτήσεις υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές κατά περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. Λέτε;

Ο... επτάλογος της πτώσης!

Tο κακό είναι ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Το καλό είναι πως η Σοφοκλέους πολύ λίγο θα επηρεαστεί από αυτά, καθώς έχει ήδη προεξοφλήσει την κακή εικόνα όχι μόνο του πρώτου αλλά και του δεύτερου τριμήνου. Θέλοντας πάντως να σας προϊδεάσουμε για το ποιες εταιρείες θα δουν τα κέρδη τους να «βουτάνε» περισσότερο από τις υπόλοιπες, προχωράμε στον παρακάτω «επτάλογο»:

Πρώτον, οι τράπεζες μείωσαν κατά πολύ τα επιτόκια χορηγήσεών τους (βλέπε πτώση του Euribor), ενώ αντίθετα συνεχίζουν να επιβαρύνονται με πολύ υψηλά επιτόκια καταθέσεων από τις προθεσμιακές που σύναψαν από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τον Φεβρουάριο του 2009. Επιπλέον, οι προβλέψεις που θα γράψουν θα είναι μικρότερες μεν από αυτές του δ΄ τριμήνου του 2008, αλλά ανώτερες από τις αντίστοιχες στο α΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Δεύτερον, οι εταιρείες που δεν πουλάνε στον τελικό καταναλωτή θα δουν σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις τους να «γκρεμίζονται», λόγω της πολιτικής μείωσης των αποθεμάτων που ακολουθούν οι πελάτες τους (η περίπτωση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είναι ενδεικτική).

Τρίτον, όσες επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ύψος πωλήσεων στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πληγούν από την υποχώρηση των τοπικών νομισμάτων έναντι του ευρώ (βλέπε π.χ. Σαράντης).

Τέταρτον, όσες εταιρείες λιανικής πώλησης διαθέτουν είδη που δεν εντάσσονται στα λεγόμενα πρώτης ανάγκης, τότε μάλλον θα αντιμετωπίσουν σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων (π.χ. επώνυμα brand names στην ένδυση κ.λπ.).

Πέμπτον, οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής θα θυμηθούν με νοσταλγία το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τρίμηνο. Οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν... κατεβάσει ρολά στις παραγγελίες τους, ενώ οι μικρομεσαίες το αναβάλλουν όσο μπορούν. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανεκτέλεστες συμβάσεις που διαθέτει κάθε εταιρεία.

Έκτον, για κλάδους όπως ο κλωστοϋφαντουργικός και αυτός των μικρών κατασκευαστικών εταιρειών ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα»...

Έβδομον, οι εταιρείες του χώρου των ακινήτων σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα εγγράψουν κέρδη από την ανατίμηση ακινήτων στην «εύλογη αξία». Οι πολυτέλειες των προηγούμενων ετών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και έτσι τα καθαρά κέρδη θα εμφανιστούν τελικά σαφώς μειωμένα. Υ.Γ.: Όσοι προγραμματίζετε να εισπράξετε μερίσματα φέτος να κρατάτε μικρό καλάθι. Το 2010 να κρατάτε μικρότερο...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr