Tο νέο δίλημμα του χρηματιστηρίου
O |
|
ι προηγούμενες μεγάλες περίοδοι χρηματιστηριακής πτώσης στάθηκαν αφορμή (όπως έχει επισημανθεί και από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας) για ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» μεταξύ των εισηγμένων: εταιρείες αδύναμες, επιχειρήσεις με σημαντικά προβλήματα, εταιρείες χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική και άλλες με υπερφιλόδοξα και όχι πολύ στέρεα σχέδια βρέθηκαν επί της ουσίας στο περιθώριο των εξελίξεων και της αγοράς.
Αυτήν την περίοδο, και με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα νέο δίλημμα στο σίριαλ «ξεσκαρτάρισμα». Δεκάδες επιχειρήσεις φαίνεται να βρίσκονται καθηλωμένες σε πολύ συγκεκριμένα περιθώρια (από άποψη προοπτικών και κερδοφορίας), χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά καμία προοπτική σε όσους επιλέξουν να επενδύσουν σε αυτές (εξαιρούνται οι μέθοδοι «ιπποδρόμου» που ενίοτε εμφανίζονται...).
Το θέμα αυτό επί της ουσίας αφορά λιγότερο στις ίδιες και περισσότερο στην ευρύτερη αγορά, καθώς η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών σε τόσο μεγάλη έκταση καθιστά το Χ.Α. μη ελκυστικό προορισμό για τα κεφάλαια, απειλώντας έτσι με ευρύτερη απαξίωση την αγορά.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι την κύρια δύναμη της αγοράς αποτελούν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν επικεντρωθεί σε τριάντα - σαράντα επιχειρήσεις, επιτείνονται άλλα σημαντικά προβλήματα (ρηχότητα, πλήρης εξάρτηση από τις ξένες αγορές και από τα προβλήματά τους, εύκολη «χειραγώγηση» κ.λπ.).
Έτσι, τα μέτρα που απαιτούνται είναι γενναία. Και με αυτό το θέμα καταπιάνεται το Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11), θέλοντας να αναδείξει αφενός την έκταση του προβλήματος, αφετέρου το μέγεθος των πρωτοβουλιών και των μέτρων που απαιτούνται. Ουσιαστικά, η «τόλμη» στις αποφάσεις και στις στρατηγικές αποτελεί μονόδρομο για τις αρχές και τους εμπλεκομένους στην αγορά...
Μικρό, «απτό» δείγμα της προηγούμενης κατάστασης στην παρούσα φάση το γεγονός ότι οι καλές αποτιμήσεις της αγοράς (σελ. 14 - 15) δεν δελεάζουν κανέναν, σε σημείο ώστε η ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας...
|