:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 497 28 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2007
 EDITORIAL


Kαι όμως, κινείται

H
στάση αναμονής που τήρησαν οι συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να παίρνει τέλος. Σιγά-σιγά ο θόρυβος από τη διεθνή πιστωτική κρίση αντιμετωπίζεται περισσότερο ορθολογικά, το πνεύμα... διακοπών και εκλογών χάνεται και το Χ.Α. επιστρέφει στα συνηθισμένα. Μόνο που τα «συνηθισμένα» στη δική μας περίπτωση είναι πολύ-πολύ ενδιαφέροντα και κρύβουν εξελίξεις οι οποίες θα μας απασχολήσουν επί μακρόν. Ήδη ο Γενικός Δείκτης «σεμνά και ταπεινά» κινείται ξανά στα υψηλά έτους.

Πρώτο και μεγαλύτερο δείγμα οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, όπου όλα δείχνουν (έπειτα και από την αποχώρηση του κ. Μαρτιγόπουλου) ότι η συγχώνευση με την Cosmote βρίσκεται επί θύραις, με άγνωστο «Χ» της εξίσωσης τη Marfin του κ. Βγενόπουλου, που αναμένει τη συνέχεια με το όπλο παρά πόδα. Ακόμα, η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά θετικά στην αλλαγή του εποπτεύοντος υπουργού, με την προσδοκία και της αποζημίωσης για τις κάτω τους κόστους υπηρεσίες που προσφέρει για κοινωνικούς λόγους.

Από κοντά και τα νέα δεδομένα για placement σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα, ενώ η κινητικότητα διαχέεται και στον ιδιωτικό τομέα με φήμες αλλά και στοιχεία για κινήσεις συμπράξεων σε διάφορους κλάδους. Τέλος, ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα στις τράπεζες, με κάποιες εξ αυτών να έχουν γερή «κάβα» σε ρευστό και απλώς να αναμένουν το κατάλληλο χρονικό σημείο.

Με αυτά ακριβώς τα θέματα ασχολείται αναλυτικά το Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11), εξετάζοντας περισσότερο συγκεκριμένα και αναλυτικά τις εταιρείες και τους κλάδους που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, εξετάζεται η συγκριτική πορεία των διεθνών αγορών, για να καταδειχτεί ακόμα περισσότερο η καλή θέση της Σοφοκλέους.

Ενισχυτικά ως προς το Cover Story επιβάλλεται να διαβαστεί και το θέμα για τις συγκριτικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών με τις ευρωπαϊκές (σελ. 12 - 13). Η γενική εικόνα δείχνει ότι οι δείκτες τους έχουν γίνει ακόμα πιο ελκυστικοί, ενώ υπερτερούν και στις εκτιμήσεις σχετικά με τον προσδοκώμενο ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών και τη μερισματική απόδοση.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι δυνατό (και δεν πρέπει) να αγνοηθεί το διεθνές περιβάλλον. Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι η περίοδος αβεβαιότητας έχει δρόμο μπροστά της (σελ. 40), καθώς η πιστωτική κρίση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία στέλνουν αρνητικά μηνύματα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι το «bull market» δεν τελειώνει εδώ, αλλά η υψηλή μεταβλητότητα απαιτεί συνετή διαχείριση και ψυχραιμία.

Κινητικότητα, τέλος, έχουμε -εκ των πραγμάτων- και στην εσωτερική οικονομική πολιτική, καθώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση (σελ. 6) δείχνει διατεθειμένη να ανοίξει όλα τα μεγάλα θέματα, με κύριο το Ασφαλιστικό, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί και την πολιτική συγκυρία, η οποία βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατάσταση σπαραγμού.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr