:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 481 8 - 12 Ιουνίου 2007
 EDITORIAL


H αγορά ζητά
κατεύθυνση...

H
σχεδόν χωρίς ανάσα άνοδος της αγοράς από τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνει να εξαντλείται. Μάλιστα, οι... πιστοί του ρητού "η άνοδος αρχίζει με τα βαριά χαρτιά και τελειώνει με την περιφέρεια" έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται, καθώς τον τελευταίο μήνα οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι αυτές που έκλεψαν την παράσταση και έδωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι ήρθε νομοτελειακά η ώρα της πτώσης. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: ήρθε η ώρα... τίνος;

Αυτό είναι και το θέμα του Cover Story του "Μ" (σελ. 16 - 17). Με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα ο Γενικός Δείκτης κινείται πλαγιοανοδικά, εξετάζονται και αναλύονται οι παράγοντες εκείνοι που διαδραματίζουν (ή μπορούν να διαδραματίσουν) καθοριστικό ρόλο για την πορεία της αγοράς.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η αγορά μπορεί να στηριχτεί βάσιμα σε τέσσερα σημεία για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία (πάντα με την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις θα είναι ομαλές) και σε ένα ακόμα, μεγάλο εμπόδιο, το οποίο πρέπει να υπερβεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις "άσοι" της αγοράς είναι... ελληνικής προέλευσης (γεγονός που σε κάποιο βαθμό δείχνει και την αυξανόμενη "υγεία" του συστήματος), ενώ ο άγνωστος "Χ" είναι ο διεθνής παράγων (επιτόκια, πετρέλαιο κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, στα πέντε αυτά σημεία πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι επενδυτές, καθώς από αυτά θα κριθεί σε γενικές γραμμές η πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, τις ειδήσεις της εβδομάδας έδωσε ο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, ιδιοκτήτης της πρώην ΤΙΜ και νυν Wind, οι δηλώσεις του οποίου ουσιαστικά σηματοδοτούν τις επόμενες εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών (σελ. 14). Σε κάθε περίπτωση, ο "ακήρυκτος πόλεμος" των εταιρειών με επίκεντρο τις ευρυζωνικές υπηρεσίες θα εκδηλωθεί και οι ανακατατάξεις προμηνύονται βέβαιες καθώς δύσκολα θα υπάρξει χώρος για μικρά και ανεξάρτητα σχήματα. Πολύ σημαντικά, επίσης, κρίνονται το deal J&P Άβαξ - Αθηνάς και η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ (σελ. 12).

Στο χρηματιστηριακό μέτωπο η περιφέρεια μόνο πρόσκαιρα φαίνεται να κλέβει την παράσταση από την πλέον αποδοτική κατηγορία μετοχών, αυτή των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (σελ. 18 - 19), οι οποίες απέδωσαν πολύ καλά και στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Έτσι, εξετάζονται αναλυτικά τα κέρδη, οι αποτιμήσεις αλλά και οι αποδόσεις τους, ώστε να σχηματιστεί ένας πλήρης επενδυτικός χάρτης.Τέλος, στο διεθνές μέτωπο, πλην του ζητήματος των επιτοκίων (που αναλύεται, εκτός από το Cover Story, και στη σελ. 51), στο προσκήνιο επανέρχεται το πρόβλημα του πετρελαίου (σελ. 52 - 53). Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν πλέον τις εκτιμήσεις τους για τις μέσες τιμές και προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία κατ' αρχάς, αλλά και στα χρηματιστήρια.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr