:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 478 18 - 22 Μαΐου 2007


"Ζεσταίνεται" η περιφέρεια,
αλλά και η Κύπρος


Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών, και ιδιαίτερα στη λεγόμενη περιφέρεια. Και αυτό γιατί, κάτι η μείωση του φορολογικού συντελεστή, κάτι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων που είναι φέτος πολύ ισχυρός, κάτι οι επενδύσεις του παρελθόντος που ωριμάζουν, αναμένεται ότι τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιρειών θα εκτιναχθούν.

Και επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει προεξοφληθεί σε πολλές περιπτώσεις, πολύ πιθανόν να επαναληφθεί και σε άλλες ό,τι έγινε με τον Βασιλόπουλο, με το Πλαίσιο, με τη Sprider και με τόσες άλλες μετοχές το τελευταίο διάστημα. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από αρκετές εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ, ιδίως εκείνων που φαίνεται να διαπραγματεύονται με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στις τράπεζες, για παράδειγμα, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα η MPB και η Κύπρου, κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και η Ελληνική την προσεχή Δευτέρα. Με τη διαφορά ότι το P/E της Ελληνικής (HB) με βάση τα φετινά προβλεπόμενα κέρδη είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα δύο άλλα blue chips της "οδού Κάμπου" (μερισματική απόδοση ανώτερη του 3%).

Υπάρχουν όμως και άλλοι τίτλοι που διαπραγματεύονται με υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όπως η Muskita (διέλαση αλουμινίου, γύρω στο 7%), η Vision International (άνω του 6%), η αλυσίδα Ζορπάς (άνω του 5%, αλλά με profit warning για το πρώτο φετινό τρίμηνο), η CTC του ομίλου Σιακόλα, η SFS του προέδρου των Κυπρίων χρηματιστών κ. Χρ. Έλληνα (άνω του 4%) κ.ά.

Σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τα τριμηνιαία αποτελέσματα, "κοντός ψαλμός αλληλούια".

 


Το rebound και τα εμπόδια

Mε κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη της λογιστικής του αξίας το Νεώριον Σύρου αναμένεται να επιστρέψει φέτος στην κερδοφορία ύστερα από τέσσερα έτη συνεχόμενων ζημιών.

Θα μπορούσε άραγε η μετοχή να επαναλάβει τα μεγάλα ράλι που έκαναν άλλα turn around stories του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως για παράδειγμα τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Sato και ορισμένες άλλες μετοχές, που τελικά αποδείχτηκαν "χρυσοφόρες";

Η πιθανότερη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ναι, αν καταφέρει να πείσει την αγορά ότι η επάνοδος στην κερδοφορία της θα έχει διάρκεια, αλλά και ανοδική τάση. Και ως προς τις δύο προϋποθέσεις κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εξελιχθούν ευνοϊκά για τον ελληνικό όμιλο.

Κατά πόσο το Νεώριον Σύρου θα μπορέσει να κερδίσει τις ναυπηγοεπι-σκευαστικές εργασίες που τα τελευταία χρόνια κατευθύνονται προς τις άλλες χώρες των Βαλκανίων;

Κατά πόσο θα μπορέσει να δημιουργήσει και άλλα πλοία και να τα πουλήσει στους Έλληνες πλοιοκτήτες, πέρα από αυτό που αναμένεται προσεχώς να δρομολογήσει η Hellas Seaways στο Αιγαίο;

Κατά πόσο σε όλα αυτά δεν αποτελεί εμπόδιο το "χαλαρότατο" δολάριο;

Ωστόσο, παρά τα πιο πάνω βάσιμα ερωτήματα, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου γνωρίζει πολύ καλά την αγορά, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη τεχνογνωσία και επιπλέον, εξυπηρετεί έναν ευρύτερο κλάδο (ναυτιλία, ακτοπλοΐα) που μάλλον ανοδικές παρά πτωτικές τάσεις έχει.

Και επιπλέον, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία όμως "επενδύει με δόσεις", καθώς τα κεφάλαια του ομίλου... δεν είναι και άπειρα.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr