:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 471 30 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2007


Ήμαρτον, παιδιά

Τα βέλη της σκανδαλολογίας γύρω από τα ομόλογα έπιασαν στον στόχο τους και τον κ. Π. Τσουπίδη, του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Και τι δεν του σέρνουν περί συμμετοχής του στη North Star Asset Management, λες και συμμετείχε στην Αλ Κάιντα με τον Μπιν Λάντεν! Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσουπίδης συμμετέχει σε Advisory Committee (συμβουλευτική επιτροπή μη δεσμευτικού χαρακτήρα) σε ένα real estate fund της North Star για τη Ρουμανία (παντελώς άσχετα πράγματα με τα ομόλογα).

Η έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εξειδικευμένων γνώσεων από τους... δημοσιογραφούντες έχει ως αποτέλεσμα να διασύρεται ο καθείς που έστω και εξ "αγχιστείας" εμφανίζεται ως... "εμπλεκόμενος". Η αφέλεια του κ. Τσουπίδη έγκειται στο ότι παράτησε μια επικερδέστατη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στις κυβερνητικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα (ήδη τα αποτελέσματα στο Ταχ. Ταμιευτήριο είναι ορατά). Γιατί στο τέλος όχι "ευχαριστώ" δεν θα του πούνε, αλλά είναι πιθανό να βγει και... δαρμένος!

(Ένα μικρό σταχυολόγημα των ανακριβειών που έχουν ακουστεί ώστε να διατηρηθεί στην επικαιρότητα το όνομα του κ. Αλογοσκούφη: "Ήταν συμμαθητής με τον Αλογοσκούφη". Στο κολέγιο ο Τσουπίδης, σε άλλο σχολείο, πιο ταπεινό, ο Αλογοσκούφης. "Παίζει τένις με Αλογοσκούφη". Όποιος έχει δει την... κορμοστασιά Τσουπίδη αβίαστα συμπεραίνει ότι ούτε τα μπαλάκια του τένις δεν πάει να μαζέψει, όχι να παίξει και τένις...). Ήμαρτον! Η πλήρης ισοπέδωση!

 


Ενημέρωσαν και ικανοποίησαν

Μια κλειστή συνάντηση της διοίκησης της EFG Eurobank με στελέχη μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων ήταν αυτή που έβγαλε τις ειδήσεις κατά την παρουσίαση του business plan της τράπεζας στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού και οι αναπληρωτές του, κ. Νίκος Καραμούζης και Βύρων Μπαλλής, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, απέκλεισαν -τουλάχιστον για την παρούσα φάση- το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το εξετάζαμε μόνο στην περίπτωση που θα επιδιώκαμε την εξαγορά μιας μεγάλης τράπεζας ή πολλών μικρών". Για να συμπληρώσουν αμέσως μετά ότι "κάτι τέτοιο όμως δεν είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μας, οπότε...". Κατ' αυτόν τον τρόπο έβαλαν μια και καλή τέλος σε ένα κλίμα παραφιλολογίας που έτεινε να καλλιεργηθεί, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

Γεγονός είναι ότι το όνομα της Eurobank είχε αναμειχθεί τελευταία σε διάφορα σενάρια ανατροπών του υφιστάμενου status quo στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και αν δεν είχε δοθεί με τόσο κατηγορηματικό τρόπο η διαβεβαίωση από το management της τράπεζας ότι δεν επίκεινται εξαγορές από την πλευρά της, ενδεχομένως αυτό το κλίμα να συνεχιζόταν για αρκετό καιρό ακόμα. Όμως, για τα μεγάλα ξένα funds τέτοιο ζήτημα πλέον δεν τίθεται, οπότε γι' αυτά τουλάχιστον κάθε άλλη συζήτηση καθίσταται περιττή. Για την EFG τα δεδομένα είναι πλέον δύο: πρώτον, δεν σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και, δεύτερον, δεν σκοπεύει να κάνει το μεγάλο "μπαμ" στην αγορά, προσθέτοντας ένα ακόμα μεγάλο όνομα στο χαρτοφυλάκιό της. Όλα τα υπόλοιπα είναι προς... εσωτερική κατανάλωση, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Για την ιστορία, τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εντυπώσεις που άφησε το management της Eurobank στα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr