:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 463 2 - 6 Φεβρουαρίου 2007


Πιο κάτω από τη δημόσια πρόταση

Ήταν το προηγούμενο καλοκαίρι όταν η Global Finance υπέβαλε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας στη Νίκας, στα 6 ευρώ. Έξι ευρώ και μάλιστα στο χέρι! Την ίδια περίοδο ο όμιλος Ρέστη αυξάνει τη θέση του στην εισηγμένη εταιρεία πάνω από το 10% και αρνείται να αποδεχτεί τη δημόσια προσφορά, ισχυριζόμενος ότι το τίμημα των 6 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της Νίκας, η οποία είναι και ο leader στην αγορά των αλλαντικών, διαθέτοντας και παρουσία στα Βαλκάνια.

Έξι μήνες μετά, η μετοχή βρίσκεται σήμερα γύρω στα 4,60 - 4,70 ευρώ, παρά την άνοδο που σημείωσε η Σοφοκλέους κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Με βάση μάλιστα τις προβλέψεις των αναλυτών (στοιχεία FactSet) η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται σε 5,5% για το 2006 και σε 6,7% για το 2007. Η εμπορευσιμότητα βέβαια δεν είναι όπως προηγουμένως, ωστόσο όποιος αγοράζει μετοχές, αγοράζει αξία. Σαφώς κάτω από το επίπεδο της δημόσιας πρότασης του καλοκαιριού βρίσκεται και η Εμπορική Τράπεζα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά κάποιοι από την αντιπολίτευση είχαν μιλήσει περί "ξεπουλήματος" της τράπεζας. Γιατί άραγε δεν αγοράζουν τώρα οι ίδιοι από το ταμπλό έναντι τιμήματος χαμηλότερου εκείνου που χαρακτήρισαν "ξεπούλημα";
Ο σκοπός επετεύχθη...

Το σκηνικό στην αίθουσα του μεγαλοπρεπούς "Claridges" στο Λονδίνο, την περασμένη Παρασκευή, στο panel προς το τέλος της ημερίδας που διοργάνωσε και φέτος το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

Στο panel ήταν ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Καπράλος, και ο κ. Ν. Παντελάκης, της γνωστής χρηματιστηριακής και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο βήμα είχε ανέβει η κ. Tracey Pierce, διευθύντρια διεθνούς ανάπτυξης του London Stock Exchange, και μιλούσε για τις επιτυχίες του AIM.

Αίφνης, η Βρετανίδα σε μια αποστροφή του λόγου της ανέφερε ότι κλιμάκιο του London Stock Exchange έρχεται στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου για επαφές με μεγαλομετόχους ελληνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στο ΑΙΜ, την αγορά μειωμένων προϋποθέσεων που υπάγεται στο London Stock Exchange.

Ο κ. Καπράλος, με το που συνειδητοποίησε τι άκουσε, παραλίγο να καταπιεί το μολύβι που ακουμπούσε στα χείλη του! Ο αγώνας τον οποίο είχε δώσει τόσο καιρό για να δημιουργήσει και το Χ.Α. μια παρόμοια αγορά βρήκε τη δικαίωσή του στο άκουσμα ότι "έρχονται οι Βρετανοί να πάρουν τις εταιρείες μας έξω".

Ο κ. Αλογοσκούφης που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι τη δημιουργία της νέας αγοράς θα την ενσωματώσει σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει, το οποίο θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή. Τελικά, θα έρθει η κ. Pierce και ο πειστικότατος κ. Καπράλος να δείτε που μπορεί να την κάνει να φέρει σε μας βρετανικές εταιρείες αντί του επιδιωκόμενου στόχου του ΑΙΜ...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr