:: euro2day ::

Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 462 26 - 30 Ιανουαρίου 2007


Ελπίζει η Θεμελιοδομή

Πίστωση χρόνου φαίνεται να δίνουν οι τράπεζες στη Θεμελιοδομή. Στις 22/1 επρόκειτο να συζητηθεί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 46α του Ν. 1892/90 για ειδική εκκαθάριση, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν έξι πιστώτριες τράπεζες, οι Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Proton, Εμπορική και Αττικής, οι οποίες ελέγχουν πλέον του 51% των χρεών της και πλέον του 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Η συζήτηση τελικά αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Το γεγονός ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς ως πίστωση χρόνου προς την εταιρεία, καθώς οι τράπεζες προφανώς θεώρησαν ότι διασφαλίζουν περισσότερο τα συμφέροντά τους από μια άλλη ενδεχομένως, πλην της εκκαθάρισης, λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθούν, η διοίκηση της Θεμελιοδομής βρίσκεται στην τελική φάση των συνομιλιών για την υπογραφή συμφωνίας με επενδυτικό fund. Μάλιστα, φέρονται να έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι τυπικοί έλεγχοι, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει το business plan με τον ξένο επενδυτή και απομένουν οι τελευταίες ρυθμίσεις για τα ζητήματα που αφορούν στη διαγραφή των χρεών, τα οποία υπολογίζονται σε 180,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι οφειλές προς την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς φτάνουν τα 101,7 εκατ. ευρώ.

Εφόσον τελικά διευθετηθούν και αυτά τα θέματα, τότε οι τράπεζες θα υποβάλουν αίτημα για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 44, που προβλέπει εξυγίανση εν λειτουργία με τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών της εισηγμένης, γεγονός το οποίο σημαίνει τη διασφάλιση της επιβίωσής της και τη συνέχιση της λειτουργίας της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός του Φεβρουαρίου να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις...

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες δίνουν πίστωση χρόνου. Στις 11/12/06 η Alpha Bank και η Πειραιώς παραιτήθηκαν του δικογράφου τους, με συνέπεια να ματαιωθεί η συζήτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 46 του Ν. 1892/90 και στη συνέχεια μαζί με τις άλλες τράπεζες προχώρησαν στην υποβολή αίτησης της εισηγμένης στο άρθρο 46α του ίδιου νόμου.

Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, δύο ακόμη γεγονότα: η Θεμελιοδομή έχει εξασφαλίσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σιωπηρή προφανώς παράταση της προθεσμίας -έληγε την 1η/12/2006- για τη διαγραφή της μετοχής της από το ταμπλό, ενώ η Επιτροπή ΜΕΕΠ δεν συζήτησε, λόγω αναβολής, το θέμα διαγραφής της εταιρείας από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων. Η Θεμελιοδομή είναι κάτοχος πτυχίου 7ης τάξης και σε αυτή τη φάση έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της στην εκτέλεση ιδιωτικών έργων, καθώς δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα για τη συμμετοχή της σε δημόσια έργα.
Νοικοκύρεμα και στη Ρουμανία

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στη διοίκηση της Otenet και στην ηγεσία της RomΤelecom, με τη μετάβαση στο τιμόνι της ρουμανικής εταιρείας του κ. Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν διευθύνων σύμβουλος της Otenet. Οι Ρουμάνοι το έχουν για σίγουρο.

Φαίνεται πως ήγγικεν η ώρα να γίνουν πράξη όσα είχε εξαγγείλει πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, για ένταση των προσπαθειών για νοικοκύρεμα του Οργανισμού, μια που τα οφέλη από την εθελούσια δεν θα κρατήσουν επ' άπειρον. Η προσπάθεια αυτή αφορά κυρίως στο συμμάζεμα των θυγατρικών του ομίλου. Στο μεταξύ, στο πρώτο εξάμηνο του 2007 αναμένονται εξελίξεις και με την OTE Estate.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr