:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 458 29 Δεκεμβρίου 2006 - 2 Ιανουαρίου 2007
 EDITORIAL


Oι υποψήφιοι για
τα... Όσκαρ αποδόσεων

T
ο χρηματιστηριακό φιλμ του 2006 που τελειώνει σήμερα έχει happy end. Για μία ακόμη χρονιά, την τέταρτη συνεχόμενη, οι αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και, επιπλέον, κάποιοι από τους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή πολύ κοντά σε αυτά.

Παρότι γενικώς η οικονομική και χρηματιστηριακή συγκυρία συντίθενται από αντικρουόμενους και... παντελώς αταίριαστους παράγοντες, τα δεδομένα για το επόμενο έτος (όπως και ο "Μ" τα έχει παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες του) δείχνουν θετικά. Έτσι, αρχίζει το κυνήγι των προβλέψεων για τις μετοχές εκείνες που θα πρωταγωνιστήσουν στο ταμπλό.

Στη βάση αυτή ο "Μ" αναζήτησε τις μετοχές εκείνες που πληρούν μια σειρά από ποιοτικά κριτήρια και παρακολουθούνται συστηματικά από Έλληνες και ξένους αναλυτές. Συνολικά 16 μετοχές (βλ. Cover Story, σελ. 8-9) δείχνουν ότι έχουν όλες τις προϋποθέσεις για υψηλές επιδόσεις και αποδόσεις το 2007. Επίσης, καταγράφονται και οι κλάδοι εκείνοι που, πάντα με βάση τα παρόντα δεδομένα, πιθανόν να κρύβουν τις εταιρείες που θα εκπλήξουν ευχάριστα.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τους επενδυτές είναι η τάση στην παγκόσμια (και παγκοσμιοποιημένη) αγορά. Έτσι, οι εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων για τους δυνητικούς κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν την ομαλή πορεία των αγορών (σελ. 34-35) είναι εκ των ων ουκ άνευ για όσους θέτουν την ευρύτερη εικόνα σε πρώτο πλάνο στην κατάρτιση των σχεδιασμών τους.

Στα ημέτερα επιχειρηματικά, ο κλάδος-πρωταγωνιστής της χρονιάς (και πολλών χρόνων άλλωστε), ο τραπεζικός, επιφυλάσσει νέες συγκινήσεις (σελ. 13), καθώς τρία deals ήδη έχουν δρομολογηθεί επί χάρτου, ενώ ένα τέταρτο, το πολύκροτο σίριαλ με τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου δείχνει να έχει (μακρά) ακόμη συνέχεια.

Εξίσου υψηλό ενδιαφέρον έχουν οι εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου (σελ. 14-15), ο οποίος, πλην των ευρύτερων ανακατατάξεων, χαρακτηρίζεται και από τα φιλόδοξα σχέδια των πέντε "μεγάλων" εισηγμένων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Σε επίπεδο οικονομίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την τόνωση των κρατικών εσόδων μέσω των αλλαγών στη φορολογία (σελ. 7), στις οποίες κρύβοντα... κοστούμια, αλλά και δώρα.

Παρά ταύτα, πάντως, και παρά τη χρηματιστηριακή ευφορία, το κλίμα για την επιχειρηματικότητα δεν είναι καλό. Και αυτό γιατί πίσω από τον μύθο (Focus Macro, σελ. 6) για τη "χαλαρή" φορολόγηση των εταιρειών κρύβεται μια σειρά από δομικά προβλήματα που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr