:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 453 24 - 28 Νοεμβρίου 2006


Όσοι "τσίμπησαν" να περιμένουν...

Η Έδραση είχε αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στη ΒΙΟΤΕΡ από τις αρχές του 2002, όταν της είχε εισφέρει μια θυγατρική της εταιρεία (Ζαχαρόπουλος), προκειμένου η ΒΙΟΤΕΡ να αποκτήσει το πτυχίο της ανώτατης τάξης (Ζ΄). Το τελευταίο λοιπόν διάστημα που η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ έκανε ένα σημαντικό ράλι (από το 1,10 στο 1,36 σε λιγότερο από έναν μήνα, για να "γυρίσει" ελαφρώς χαμηλότερα στη συνέχεια), η Έδραση δεν έχασε την ευκαιρία και μείωσε τη θέση της από το 5,033% στο 4,25%, καταγράφοντας κέρδη και ενισχύοντας το ταμείο της.

Ο λόγος της ανόδου ήταν η... υποτιθέμενη είσοδος της Marfin στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΙΟΤΕΡ, "είδηση" που διαψεύσθηκε όμως πανταχόθεν. Και τώρα όσοι "τσίμπησαν" στη φήμη και αγόρασαν "στα ψηλά" θα πρέπει να περιμένουν την ανάπτυξη της ΒΙΟΤΕΡ, προκειμένου να βγουν κερδισμένοι. Πάλι καλά, γιατί η εισηγμένη είναι υγιής, με λίγα δάνεια και πολλά ακίνητα.Και οι Τούρκοι... βλέπουν Ελλάδα

Στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ελπίζουν ότι ανάλογη της υποδοχής που έτυχε το ελληνικό άνοιγμα στην Τουρκία θα έχει και εκείνο το οποίο θα επιδιώξουν αργά ή γρήγορα τουρκικές εταιρείες στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται μάλιστα η συγκεκριμένη "μέτρηση" να γίνει σύντομα.

Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της ελληνικής ΤΙΜ. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι μη δεσμευτικό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι Τούρκοι θα μπουν δυναμικά και στη δεύτερη και κρισιμότερη φάση της διαδικασίας, όποτε αυτή λάβει χώρα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας έχει καταστεί κοινωνός αυτού του ενδιαφέροντος και εμμέσως θα παράσχει τη συνδρομή του, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Η λογική στην οποία θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο είναι απλή: δεν μπορεί, την ώρα που η Εθνική εξαγοράζει μία από τις 10 μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες και η Alpha Bank ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δική της εξαγορά, εμείς να βάζουμε εμπόδια σε αντίστοιχες κινήσεις τουρκικών εταιρειών στη χώρα μας.

Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται σε εκείνους κυρίως που στο άκουσμα και μόνο των προθέσεων για τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα "βγάζουν σπυράκια". Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για απειλή ευαίσθητων τηλεπικοινωνιακών εθνικών πληροφοριών, στην περίπτωση που η ΤΙΜ "περάσει" στους Τούρκους, και άλλα σχετικά. Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όμως δεν φαίνεται να πτοούνται από τέτοιου είδους φημολογίες.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr