:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 452 17 - 21 Νοεμβρίου 2006


Το μέγεθος... μετράει

Ένας προσεκτικός παρατηρητής των εξελίξεων θα διαπίστωνε ότι το τελευταίο διάστημα αυτό που γίνεται στην Alpha Bank, σε επίπεδο ομίλου, είναι ένα είδος "νοικοκυρέματος" και συγκέντρωσης δυνάμεων. Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, στη βάση σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, εταιρείες απορροφώνται από τη μητρική (π.χ. Alpha Finance), άλλες πωλούνται (π.χ. Alpha Ασφαλιστική), ενώ άλλες έχουν μπει σε αντίστοιχο πρόγραμμα (π.χ. Hilton).

Για τι προϊδεάζουν όλα τα παραπάνω εκτός από αλλαγή σκηνικού σε επίπεδο ομίλου; Ο ίδιος ο πρόεδρός του, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, με δηλώσεις του επανέλαβε ότι στη χώρα μας υπάρχει χώρος για 2,5 τράπεζες, βάζοντας τον πήχη στα 50 εκατ. ευρώ του ενεργητικού. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, "φωτογράφισε" την Εθνική, την τράπεζά του και την EFG Eurobank - Ergasias. Όμως, αναφορικά με το ενδεχόμενο να αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για την Alpha Bank, μολονότι το άφησε ανοιχτό για το μέλλον, προς το παρόν το απέκλεισε.

Πληροφορίες του "Μ" πάντως αναφέρουν ότι έτος-ορόσημο για τη δεύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα δεν θα είναι το 2007, όπως πολλοί περιμένουν, αλλά το 2008, όταν δρομολογηθούν πολλές εξελίξεις στην Alpha, και μάλιστα τέτοιες που θα είναι ικανές να "γυρίσουν σελίδα"...Το κακό τρίτωσε, άρα...

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη... Ο λόγος για την ΕΛΓΕΚΑ, που αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να εισέλθει στην αλλαντοβιομηχανία Θράκη και στην Elbisco. Και αν από την τελευταία η ΕΛΓΕΚΑ δεν πρόλαβε να ζημιωθεί (αποσύρθηκε έγκαιρα), από τη Θράκη η εισηγμένη έχει λαμβάνειν περί τα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τη διάλυση της συμφωνίας "έγραψε" λειτουργικές ζημίες 1 εκατ. ευρώ. Πάντως, η διοίκηση της ΕΛΓΕΚΑ αποδίδει αποκλειστικές ευθύνες για τη διάλυση των αρχικών συμφωνιών στις δύο άλλες εταιρείες.

Στη Θράκη το deal "έσπασε", όπως υποστηρίζει, λόγω της συμπεριφοράς του βασικού μετόχου, ο οποίος αναίρεσε τα συμφωνηθέντα, παρά το γεγονός ότι είχε επιτευχθεί αρχικά τριμερής συμφωνία και με τις πιστώτριες τράπεζες. Στην Elbisco τα πράγματα δεν προχώρησαν γιατί η ΕΛΓΕΚΑ δεν ήθελε να έχει συμμετοχή χωρίς "φωνή".

Πάντως, οι προσπάθειες να αποκτήσει η εισηγμένη μετοχική συμμετοχή σε εταιρείες τροφίμων - ποτών δεν εγκαταλείπονται, παρά την απογοητευτική εμπειρία που έχει να επιδείξει. Ήδη, η διοίκηση της ΕΛΓΕΚΑ έχει γνωστοποιήσει ότι μιλά "με μεγάλο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας". Αν συνυπολογίσουμε στις παραπάνω αποτυχημένες προσπάθειες της εισηγμένης και εκείνη με την εταιρεία Μαλαματίνας, τότε μπορούμε να συναγάγουμε ότι "το κακό τρίτωσε" και να προβλέψουμε ότι μάλλον η επόμενη φορά θα είναι "πιο τυχερή" για την εισηγμένη. Της το ευχόμαστε...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr