:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 451 10 - 14 Νοεμβρίου 2006
 EDITORIAL


Tα νέα δεδομένα
στη Sofokleous Street

Σ
οφοκλέους ή Sofokleous; Γενικός Δείκτης του X.A. ή FTSE/ASE; Πλέον τις λέξεις Sofokleous και FTSE/ASE πρέπει μάλλον να χρησιμοποιούμε. Πρωτίστως για να μας καταλαβαίνουν οι πολυπληθείς πια ξένοι που "φιλοξενούμε" στο ελληνικό χρηματιστήριο...

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου είναι σαφή: 5 στις 10 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, 4 στις 10 μετοχές του "σαραντάρη" και περίπου 2 στις 10 μετοχές του Small Cap 80 βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών. Η κατάσταση, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Πέρα από το "κολακευτικό" για τις ελληνικές επιχειρήσεις συμπέρασμα (τις αγοράζουν άρα είναι καλές), υπάρχουν και άλλες παράμετροι στην όλη κατάσταση, τις οποίες παραθέτει και διερευνά το Cover Story του "Μ" (σελ. 10 - 11).

Κατ' αρχάς, πόσο επηρεάζονται οι υπόλοιπες εταιρείες, αυτές που δεν έχουν μεγάλα ποσοστά "ξένων" συμμετοχών στο μετοχικό τους κεφάλαιο και πώς "συμμορφώνονται" στις απαιτήσεις που επιβάλλει η διεθνής πρακτική. Επίσης, ακτινογραφείται η συμμετοχή των διεθνών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή ανά δείκτη και εταιρεία.

Όμως, το κυριότερο σημείο που εξετάζεται (για... άκρως ευνόητους λόγους) είναι η διάθεση των ξένων να παραμείνουν και όχι απλώς να κερδοσκοπήσουν. Τα μηνύματα, πάντως, στην παρούσα περίοδο είναι ενθαρρυντικά. Αυτό που μένει ίσως να δούμε είναι πόσο θα επηρεάσει η παρουσία τόσo πολλών και σημαντικών ξένων επενδυτών την ευρύτερη αγορά και όχι μόνο το χρηματιστήριο...

Το περιβάλλον, πάντως, στο διεθνές οικονομικό μέτωπο αυτή τη στιγμή και πάντα σύμφωνα με τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους (σελ. 42 - 43) δεν προμηνύει κάποια ανεπανόρθωτη αρνητική εξέλιξη: όλα δείχνουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα είναι ήπια και όλοι έχουν προσαρμοστεί λίγο - πολύ στα νέα δεδομένα.

Η Wall Street, μάλιστα, δείχνει να έχει... προσαρμοστεί κάπως περισσότερο και καταγράφει καινούργια υψηλά (σελ. 40), την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ γενικώς ψάχνουν νέο προσανατολισμό με βάση τα πολιτικά δεδομένα στις πρόσφατες εκλογές (σελ. 41).

Στη σκιά όλων αυτών, και μάλλον... αδιαφορώντας για τους ξένους, κάποιες ελληνικές εταιρείες γράφουν τη δική τους "ιστορία". Είναι οι μετοχές της (αγαπητής και επικίνδυνης...) περιφέρειας (σελ. 14 - 15) που στην ανοδική πορεία της Σοφοκλέους από το καλοκαίρι και μετά έχουν "παίξει" κάπως παραπάνω...

Δύο κλάδοι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα είναι η πληροφορική (σελ. 38) και οι ασφαλιστικές εταιρείες (σελ. 39). Κοινή συνισταμένη το γεγονός ότι αμφότεροι ελπίζουν βάσιμα σε καλύτερες μέρες.

Τις οποίες καλύτερες μέρες θα αργήσει να δει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, όχι γιατί η οικονομία δεν πάει κατ' ανάγκην καλά, αλλά γιατί καλείται να... τετραγωνίσει τον κύκλο των ελλειμμάτων με τις πιέσεις για παροχές, εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές (σελ. 6 - 7) και... γαργαρών για τις μεταρρυθμίσεις (σελ. 8)...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr