:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 446 6 - 10 Οκτωβρίου 2006
 EDITORIAL


Kαλό το ξέσπασμα,
καλύτερη η... μονιμότητα

E
πειτα από ένα μακρύ διάστημα... ανομβρίας στην περιοχή γύρω από τις 3.900 μονάδες, η χρηματιστηριακή αγορά στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις "κατάφερε" να ξεσπάσει και να κάνει το άλμα προς τις 4.000 μονάδες. Επί της ουσίας, το καλό έως... πολύ καλό διεθνές κλίμα μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, έστω και με κάποια χρονική υστέρηση.

Όμως, ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ανανεώθηκε δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση το... χαλάκι για να κρύψουμε κάτω από αυτό σημαντικά ζητήματα για τη Σοφοκλέους.

Ήδη στο προηγούμενο φύλλο του ο "Μ" παρουσίασε και ανέλυσε σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές (και για τα οποία ζητούν λύσεις) προκειμένου να συμμετάσχουν ακόμα πιο ενεργά στα της Σοφοκλέους. Αυτή ήταν η στρατηγική διάσταση.

Τώρα ο "Μ" περνά στην... τακτική κατάσταση (Cover Story, σελ. 8-9), καθώς, πίσω από την ευφορία των τελευταίων δύο ημερών, παραμένουν ανοικτά κάποια μέτωπα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε η ανοδική τάση (ή, καλύτερα, το θετικό κλίμα) να διατηρηθεί.

Κατ' αρχάς, επιβάλλεται να γίνει σαφές ότι η διεθνής κατάσταση παραμένει ρευστή και ότι οι αναλυτές, παρά την εν γένει αισιοδοξία τους, δείχνουν ακόμη επιφυλακτικοί, περισσότερο στο μέτωπο της μακροοικονομίας. Έτσι, για λόγους ασφαλείας κυρίως, στρέφονται στα μεγάλα χρηματιστήρια και πρωτίστως στη Wall Street (βλ. και θέμα στις σελ. 40-41). Παράλληλα, ανοικτό μένει και το θέμα των επιτοκίων, ιδίως στην Ευρώπη μετά και τη χθεσινή αύξηση κατά 0,25% (βλ. σελ. 39).

Σε αυτό το τοπίο, η σκανδαλολογία που έχει ξεσπάσει σε πολλούς τομείς της πολιτικής και της οικονομικής ζωής, καθώς και το άρωμα προεκλογικής περιόδου που εντέχνως διαχέεται αν μη τι άλλο δεν συνιστούν αυτό που θα θεωρούσε κάποιος ασφαλές χρηματιστηριακά έδαφος.

Στο ίδιο πλαίσιο ασφαλώς χρειάζεται και η εξέταση της συνολικής πορείας των αγορών (σελ. 10-11) ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι αιτίες για τη συμπεριφορά τους το προηγούμενο δίμηνο.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει επίσης η αντίδραση των εταιρειών σε αυτές τις συνθήκες. Καλώς ή κακώς, το διάστημα της χρηματιστηριακής νηνεμίας είχαν παράλληλα παγώσει και οι ορατές εξελίξεις σε μια σειρά από κλάδους που βρίσκονται σε φάση ανακατάταξης. Προσοχή! Δεν είχαν σταματήσει οι διεργασίες, είχαν γίνει περισσότερο "υπόγειες".

Τώρα, λοιπόν, μένει να δούμε κατά πόσο οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν να φέρουν στο φως ό,τι προετοίμαζαν: τηλεπικοινωνίες, υγεία, ακτοπλοΐα, τράπεζες έχουν ακόμα πολλά νέα να δώσουν...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr