:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 442 8 - 12 Σεπτεμβρίου 2006
 EDITORIAL


Nέες προοπτικές
για την οικονομία

M
ε την πρόσφατη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης η ελληνική οικονομία γυρίζει επί της ουσίας σελίδα. Πέρα από τα στενά οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε συγκεκριμένους τομείς και εταιρείες, το γεγονός καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον σημαντικός "παίκτης" στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποκτά συγκεκριμένο ρόλο στο νέο παγκόσμιο τοπίο.

Έτσι εξηγείται άλλωστε και η έλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων το τελευταίο διάστημα (βλέπε Εμπορική, Marfin FG και όχι μόνο), αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον σε κομβικούς κλάδους (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κ.ά.). Η έντονη φημολογία μάλιστα το τελευταίο διάστημα περί σύμπραξης Motor Oil και Lukoil σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί.

Το θέμα πλέον στην παρούσα φάση, τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους δραστηριοποιούμενους στην οικονομική ζωή εν γένει, δεν είναι το "πότε" (θα έρθουν τα ευλόγως αναμενόμενα κεφάλαια), αλλά το "πώς" (θα έρθουν και θα παραμείνουν με τον πλέον επωφελή τρόπο). Είναι, στην πιο... απαισιόδοξη εκδοχή, η χάραξη στρατηγικής τέτοιας που θα αποκλείονται λάθη ανάλογα με αυτά που διαπράχθηκαν στο παρελθόν...

Το Cover Story του παρόντος τεύχους, λοιπόν, ασχολείται με τις ευρύτερες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία (σελ. 8-9) και παρουσιάζει τις νέες δυνατότητες που ανακύπτουν και τους επιχειρηματικούς κλάδους στους οποίους αυτές εντοπίζονται. Επίσης, αναλύεται η ιδιαίτερη θέση που αποκτούν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil (η δεύτερη και λόγω του φημολογούμενου "στενού φλερτ" από τους Ρώσους).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ (σελ. 6-7) αποκτά ξεχωριστή σημασία. Δεν είναι απλώς μία ακόμη αποκρατικοποίηση ενός (το πάλαι ποτέ) κρατικού μονοπωλίου, αλλά επίδειξη θέλησης να συνεχιστούν οι ριζικές αλλαγές στην οικονομία. Έμμεσα, πρόκειται για ενθάρρυνση στους ξένους επενδυτές να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει το όνομα του υποψηφίου. Η προσέλκυση τυχόν ισχυρού (Ευρωπαίου, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση) εταίρου ουσιαστικά θα διαμορφώσει σε νέα βάση μια αγορά με υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και με αρκετά ανοιχτά ζητήματα ακόμη (βλέπε ΤΙΜ).

Στα της Σοφοκλέους τώρα, οι αναλύσεις για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες καλά κρατούν. Το γεγονός όμως ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση πρωταγωνίστησε (σελ. 12-13), επιβάλλει περαιτέρω ανάλυση και ερμηνείες τόσο συνολικά όσο και μεμονωμένα ανά εταιρεία. Στον αντίποδα, κάποιες εταιρείες της "περιφέρειας" (σελ. 18) έχουν αρκετούς λόγους να προβληματίζονται -κυρίως- και να προβληματίζουν.

Ο έτερος πόλος για την (επιθυμητή) καλή πορεία της αγοράς, τα διεθνή χρηματιστήρια, προς το παρόν αφήνει μικτή γεύση (σελ. 48). Όσο για το μέλλον, τέσσερις παράγοντες-κλειδιά θα καθορίσουν τις επιδόσεις του 2007 (σελ. 48-49).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr