:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 433 7 - 11 Ιουλίου 2006
 EDITORIAL


Tα νέα δεδομένα
της ωριμότητας

Π
αρότι η Σοφοκλέους φέρει τον τίτλο της "ώριμης αγοράς" εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι συνεχίζει να αποτελεί μια περιφερειακή - περιθωριακή αγορά. Ύστερα μάλιστα από την απότομη διόρθωση του Γενικού Δείκτη μετά την 8η Μαΐου, οι φωνές αυτές έγιναν πιο δυνατές.

Ωστόσο, αρκετά πράγματα έχουν αρχίζει να αλλάζουν ριζικά. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η αλλαγή εντοπίζεται στη συμπεριφορά των ίδιων των εταιρειών. Από τις σελίδες του "Μ" είχε πολλές φορές παρουσιαστεί η ανάγκη να προσαρμοστούν οι εισηγμένες στις επιταγές της νέας εποχής. Τώρα βλέπουμε τα σημάδια αυτής της προσαρμογής.

Τα επιχειρηματικά deals που είδαμε το αμέσως προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον τα περισσότερα απ' αυτά) έχουν απαλλαγεί από τα χαρακτηριστικά αυτών του "επάρατου '99" και διακρίνονται πλέον από ορθολογισμό και συγκεκριμένη επιχειρηματική στρατηγική.

Καθοριστικός για τη διαμόρφωση και παγίωση αυτής της τάσης είναι ο ρόλος των ξένων (ιδίως των θεσμικών), καθώς οι σημαντικές επενδυτικές θέσεις τους στο Χ.Α. ουσιαστικά καθιστούν μονόδρομο την ευθυγράμμιση με τα ποιοτικά κριτήρια που θέτουν.

Έτσι, στο Cover Story του "Μ" (σελ. 10-11) εξετάζεται και αναλύεται η παρούσα κατάσταση στη Σοφοκλέους από πλευράς αποτιμήσεων (εξ ορισμού καθοριστικό στοιχείο για τα όποια deals), τα χαρακτηριστικά των κύριων επιχειρηματικών συμφωνιών και, κυρίως, τα νέα δεδομένα στα ανοιχτά μέτωπα της αγοράς.

Σε πιο στενό επιχειρηματικό επίπεδο, πέρα από το... κλασικό πια θέμα της Εμπορικής (σελ. 16-17) και το σκληρό "πόκερ" που ετοιμάζονται να παίξουν, αυτή την εβδομάδα κυριάρχησε ο κλάδος των τροφίμων.

Δύο σημαντικές συμφωνίες σύμπραξης (ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ, ΕΛΓΕΚΑ - Elbisco), αλλά και οι αποτιμήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, προμηνύουν ευρύτερες διεργασίες (σελ. 13-15).

Στο διεθνές πεδίο, παρότι τα χρηματιστήρια θυμήθηκαν ξανά τον γεωπολιτικό κίνδυνο (που είχε το όνομα της Βόρειας Κορέας αυτή τη φορά), κυριάρχησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια (σελ. 38) και οι δηλώσεις του κ. Τρισέ περί "μη εφησυχασμού". Φαίνεται ότι στην Ευρώπη το θέμα θα μείνει ανοιχτό για αρκετό καιρό.

Σημαντικές εξάλλου θεωρούνται και οι νέες εκτιμήσεις για την πορεία των αναδυόμενων αγορών μετά την πρόσφατη διόρθωση (40-41). Βάσει των εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτικών οίκων, η αρχή της... επιλεκτικότητας είναι αυτή που θα πρέπει να καθορίσει τις κινήσεις των επενδυτών.

Στο εγχώριο οικονομικό μέτωπο είναι σαφές ότι εισερχόμαστε στην περίοδο των... υπαρκτών παροχών και των φραστικών μεταρρυθμίσεων (σελ. 8). Σε επίπεδο ευρύτερης ανάλυσης, πάντως, τα... μη γεγονότα δείχνουν ότι αναζητούμε ακόμη στρατηγική (σελ. 6) χάνοντας πολύτιμο έδαφος...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr