:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 421 14 - 18 Απριλίου 2006
 EDITORIAL


Bαρομετρικά χαμηλά
με τις αγορές στα υψηλά

A
κόμη και οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι ξέρουν ότι οι προβλέψεις για τον καιρό δεν μπορούν να είναι γενικώς και απολύτως ασφαλείς και ότι υπάρχουν πάντα σημαντικές πιθανότητες αστοχίας. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να αδιαφορήσει γι' αυτές, ιδίως αν η αλλαγή του καιρού μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για τη δραστηριότητά του (με προφανές παράδειγμα τους ναυτικούς).

Το... δελτίον θυέλλης που προέκυψε εσχάτως για τις διεθνείς αγορές, έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά: δεν είναι σίγουρο ότι θα επαληθευτεί (καθότι η οικονομία ευρύτερα και τα χρηματιστήρια ειδικότερα κάθε άλλο παρά προσφέρονται για προβλέψεις) και δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί (καθότι οι συντάκτες-"μετεωρολόγοι" είναι... έγκριτοι).

Η (πρώτη) ουσία είναι ότι το "παζλ" αποκτά περισσότερα "μαύρα" κομμάτια. Το Cover Story του "Μ" (σελ. 12-13) τα παραθέτει και τα εξετάζει ένα προς ένα. Επίσης, εξετάζει τον βαθμό συσχέτισης με τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στη Σοφοκλέους, για να καταδειχθούν έτσι οι τυχόν άμυνες αλλά και τα τρωτά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Η (τελική) ουσία είναι σαφής: επιβάλλεται να λάβουμε τα μέτρα μας. Η ποικιλία των επενδυτικών επιλογών και τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αν μη τι άλλο, δίνουν τη δυνατότητα για ενεργή παρουσία στις αγορές με αμυντικό χαρακτήρα. Οι επιλογές υπάρχουν.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αποτιμούν θετικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε βάθος χρόνου (σελ. 48-49). Οι πρόσφατες εξελίξεις, όμως, σε φλέγοντα θέματα (βλ. πετρέλαιo και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σελ. 46-47) σίγουρα θα αποτελέσουν ισχυρή δοκιμασία για τις εκτιμήσεις τους. Ούτως ή άλλως (το έχουμε ξαναπεί...) ζούμε σε πολύ ενδιαφέρουσα εποχή...

Στα ημέτερα τώρα, ο θετικός αντίκτυπος της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έχει περάσει σε νέα στάδια -αφενός λόγω της μετάλλαξης της ίδιας της τράπεζας σε "παίκτη" ανώτερου επιπέδου (σελ. 20-21), αφετέρου λόγω της μεγαλύτερης ευκολίας που θα μπορούν δυνητικά να απολαύσουν στη χρηματοδότησή τους οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στη γειτονική αγορά (σελ. 18-19).

Πάντως, για τον κλάδο (στυλοβάτη οικονομίας τε και Σοφοκλέους) των τραπεζών δεν είναι όλα ρόδινα. Πρόσφατη έκθεση της Citigroup (σελ. 14-15) εντοπίζει σημεία-κλειδιά για την πορεία τους, τα οποία δείχνουν αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.

Τέλος, σημαντική βελτίωση γνωρίζει εσχάτως το επίπεδο της πολιτικής κόντρας για την οικονομία. Πλέον η κουβέντα αφορά... στο ποιο μοντέλο θέλουμε (σουηδικό ή ιρλανδικό) να εφαρμόσουμε (σελ. 8). Με λίγη ακόμη προσπάθεια από τους πολιτικούς μας, θα ξεχάσουμε το χάος που μας χωρίζει κι απ' τα δύο και όλα θα είναι ομορφότερα...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr