:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 415 3 - 7 Μαρτίου 2006
 EDITORIAL


Tράπεζες: οι "απαιτήσεις"
αυξάνουν (μαζί με τις αποτιμήσεις)

O

ι τράπεζες έκλεψαν πάλι την παράσταση ανακοινώνοντας σούπερ κέρδη για το 2005! Και αρκετές άλλες εταιρείες έβγαλαν εξαιρετικά κέρδη, πλην όμως η διόρθωση ήρθε. Κι αυτό σίγουρα ΔΕΝ αποτελεί… έκπληξη, μετά την άνοδο του προηγούμενου διαστήματος.

Τα κέρδη του προηγούμενου έτους για τον "σκληρό πυρήνα" της αγοράς είναι πλέον γνωστά, άρα οι χρηματιστηριακές προσδοκίες αφορούν πλέον στα μελλοντικά αποτελέσματα.

Εκεί βρίσκεται το νέο στοίχημα για τις τράπεζες και είναι ίσως το δυσκολότερο που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν: η περαιτέρω ενίσχυση των επιδόσεών τους, από τα παρόντα "τροφαντά" επίπεδα!

Στο Cover Story του "Μ" (σελ. 9-11), πέρα από την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων που πέτυχαν το 2005 οι "μεγάλοι" του κλάδου, γίνεται και μία (μάλλον καταλυτική) σύγκριση με τις "ομοίου μεγέθους" τράπεζες της Ευρώπης. Συμπέρασμα; Για να δικαιολογηθούν οι αποτιμήσεις πρέπει και τα κέρδη του τρέχοντος έτους να είναι αυτό που λέμε "θεαματικά".

Έτσι, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2006 (κατ' αρχάς) αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σπουδαιότητα, καθώς ουσιαστικά θα δείξουν αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο και... μεγαλύτερο από τον κλάδο...

Εξίσου σημαντικά, βέβαια, κρίνονται και τα αποτελέσματα των άλλων εταιρειών (σελ. 16-17). Δεδομένου ότι κάποιες έχουν ανακοινώσει μεγέθη εντός της "παραδοσιακής" προθεσμίας (έχει δοθεί παράταση ενός μήνα), τα πρώτα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν: πλην τραπεζών, τον τόνο δίνουν εταιρείες (π.χ. Ελλ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος) που πέτυχαν θεαματική αύξηση κερδών και ανεβάζουν τις συνολικές επιδόσεις της αγοράς. Υπομονή έναν μήνα ακόμη για την ακριβή εικόνα...

Υπομονή χρειάζεται και στο ευρύτερο οικονομικό μέτωπο. Η δεδηλωμένη πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των μεταρρυθμίσεων δείχνει να... σκοντάφτει στις αντιδράσεις και στα γκάλοπ (6-7, 8). Μάλιστα, καθώς οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πλησιάζουν, η πολιτική (ή μικροπολιτική, αν προτιμάτε) αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από την οικονομία. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ΔΕΚΟ και στο Ασφαλιστικό θα δείξουν την οδό στην οποία βαδίζουν οι (πιθανές) ανατροπές, οπότε θα μάθουμε αν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για μεταρρυθμίσεις...

Στο ευρύτερο, πάντα, μέτωπο, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ (σελ. 40) αναμένεται να μας επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό, όχι σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς (αφού ήταν προεξοφλημένη), αλλά σε επίπεδο πραγματικής... "τσέπης", καθώς αυτόματα θα αυξηθούν τα επιτόκια χορηγήσεων.

Όσον αφορά στην ευρύτερη εικόνα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων που αγγίζει ακόμη και την Ιαπωνία (στην οποία είχαν επί χρόνια ξεχάσει τι σημαίνει "επιτοκιακή απόδοση"), δεν φαίνεται προς το παρόν να φοβίζει τους αναλυτές διεθνώς, καθώς δίνουν για μια ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης (σελ. 42-43) στις μετοχικές αγορές.

Τέλος, το ενδιαφέρον των επενδυτών συνεχίζουν να κρατούν οι κινήσεις που γίνονται εντός και πέριξ της χρηματιστηριακής αγοράς, είτε αυτές αφορούν αναμενόμενα deals στις τράπεζες (σελ. 34) ή τα telecoms (διά του γνωστού πλέον και στην Ελλάδα κ. Σαουίρις, σελ. 35) είτε αφορούν άλλου χαρακτήρα ενέργειες, όπως η επιστροφή κεφαλαίων (σελ. 14).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr