:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 407 5 - 10 Ιανουαρίου 2006
 EDITORIAL


Προσεκτικοί... εξερευνητές
στο κυνήγι των αποδόσεων


Π
αντού υπάρχει μια ευκαιρία. Κι αυτό δεν είναι μύθος. Μάλιστα, αν μιλάμε για τον σύγχρονο κόσμο των επενδύσεων, οι ευκαιρίες για αποδόσεις είναι πολλές, όπως πανταχού παρών είναι και ο κίνδυνος - άλλοτε μικρότερος άλλοτε μεγαλύτερος, σχεδόν πότε όμως... ανύπαρκτος- της ζημίας.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πάντα περισσότερες για έναν επενδυτή που δεν περιορίζεται στην "ημέτερη" Σοφοκλέους, αλλά αναζητά στις παγκόσμιες αγορές και σε περισσότερες (από ένα είδος) επενδύσεις τον "κρυμμένο θησαυρό" των υπεραξιών.

Στην απλούστερη εκδοχή, πάντως, και για όσους επιμένουν... πατροπαράδοτα, η παγκοσμιοποίηση έχει επιβάλει πια τους κανόνες της στον κόσμο της οικονομίας και είναι απαραίτητο, στην ήσσονα περίπτωση, να γνωρίζει κανείς ποιες ακριβώς συνθήκες διαμορφώνονται στον κόσμο, για να κατανοήσει εγκαίρως τι ακριβώς θα συναντήσει στον ελληνικό μικρόκοσμο...

Το Cover Story (σελ. 10-11) του ανά χείρας "Μ", λοιπόν, αναλαμβάνει να αποδώσει, σύντομα και περιεκτικά (όσο και μια πυξίδα...), την εικόνα που σχηματίζεται τώρα στον κόσμο των επενδύσεων, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις των κορυφαίων οίκων για τις top επιλογές του 2006.

Τα γεγονότα, όμως, τρέχουν και νέες συνθήκες διαμορφώνονται σε μια σειρά από μέτωπα. Πλέον σημαντικό, ίσως, αυτό της ενέργειας (σελ. 40-41). Η πρόσφατη διένεξη Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο κατέδειξε τις αλλαγές που συντελούνται (πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο...) και θα μας απασχολήσουν για αρκετό καιρό ακόμα.

Στα δικά μας, κινητικότητα αντίστοιχου επιπέδου έχουμε επίσης σε αρκετά μέτωπα. Τα σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο την Εμπορική Τράπεζα είναι εν πολλοίς γνωστά εδώ και καιρό, όμως ο... σκηνοθέτης (το υπουργείο Οικονομίας εν προκειμένω) αναζητά τη βέλτιστη λύση, σε μια συγκυρία που προσφέρεται για ανατροπές, ακόμη και την τελευταία στιγμή (σελ. 16-17).

Ίδιας έντασης κινητικότητα έχουμε και στις τηλεπικοινωνίες, με το νέο νομοσχέδιο που επιδιώκει να ρυθμίσει (ευρωπαϊκά) τις συνθήκες στην αγορά (σελ. 13), με πολύ μεγάλη βεβαίως καθυστέρηση και χωρίς να λύνει -όπως υποστηρίζουν εταιρείες του κλάδου- βασικά ζητήματα στον χώρο προκειμένου να προχωρήσει ο ανταγωνισμός.

Η καθυστέρηση δε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε επίκεινται άμεσα νέες αλλαγές στα ευρωπαϊκά δεδομένα, οπότε θα πρέπει και εμείς να... ξανα-συμμορφωθούμε στα δεδομένα που θα προκύψουν!

Οι αγωνιούντες για το "πάρτι" στη Σοφοκλέους θα πρέπει να νιώθουν ίσως λίγο πιο ήρεμοι: η προσεκτική ανάλυση των θεμελιωδών μεγεθών για τις μετοχές του δείκτη-στυλοβάτη της αγοράς FTSE/ASE-20 (σελ. 14-15) δείχνει ότι τα περιθώρια ανόδου είναι ικανοποιητικά...

Πάντως, ένας... αγωνιών θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνιά. Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης (σελ. 6-7), ξέρει πολύ καλά ότι τα δέκα στοιχήματα που έχει βάλει για το 2006 είναι πολύ σημαντικά, καθώς από την έκβασή τους κρίνονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης.

Καθόλου δεν θα πρέπει να αγωνιούν, τέλος, οι επιλήσμονες. Ο "Μ" απονέμει τα χρηματιστηριακά... "Oscars" του 2005 και τους θυμίζει (αξιολογώντας) ποια είναι τα πρόσωπα και οι εταιρείες που ξεχώρισαν (θετικά ή αρνητικά) τη χρονιά που μόλις έφυγε...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr