:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 384 29 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 2005


Η Ξιφίας και η (γενική)... ύπνωση

Μόνον στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θα μπορούσαν να συμβούν όσα εκτυλίσσονται στην πολύπαθη Ξιφίας. Παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί εδώ και δύο μήνες οι νόμιμες διαδικασίες για την εκκαθάριση της εταιρείας, η οποία υπήχθη στο άρθρο 46, η παλιά διοίκηση της οικογένειας Ιωαννίδη, με το πρόσχημα ότι "εκπροσωπεί τους μετόχους" (sic), όχι μόνον ενημερώνει αυτοβούλως και χωρίς κανένα δικαίωμα τις αρχές του Χ.Α. για το συνεχιζόμενο αλαλούμ στην επιχείρηση, αλλά συγκαλεί για αύριο, 30/7, και την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, για να εγκρίνουν, λέει, τις οικονομικές καταστάσεις του 2004, τις οποίες ακόμη περιμένουμε να δούμε δημοσιευμένες, αλλά και για να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο.

Οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις είναι αλλεπάλληλες και τις καταγράφουμε, αν μη τι άλλο, για να ενημερωθούν επιτέλους σωστά και οι αρχές, οι οποίες ίσως θα όφειλαν να είναι πιο ενημερωμένες για την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρώτον: Η τακτική Γ.Σ. έπρεπε να συγκληθεί τυπικά έως τις 30/6, όπως ισχύει για όλες τις εισηγμένες εταιρίες. Εκτός κι αν για την Ξιφίας ισχύουν διαφορετικοί νόμοι.

Δεύτερον: Η παλιά διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα να προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες, δεδομένου ότι από τη στιγμή που έχει μπει εκκαθαριστής, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Θράκης, αυτός υποκαθιστά το Δ.Σ. της εισηγμένης. Η παλιά διοίκηση ουσιαστικά "υπνώττει", σύμφωνα με το άρθρο 46, στο οποίο έχει υπαχθεί η Ξιφίας.

Τρίτον: Ο ισολογισμός της εισηγμένης, σύμφωνα με επιστολή της οικογένειας Ιωαννίδη προς το Χ.Α., θα δημοσιευθεί στις 30/9, οπότε τις λόγος υπάρχει για να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, αν -υποθετικά λέμε τώρα- μπορούσε να συγκληθεί υπό τις παρούσες συνθήκες; Εκτός κι αν συνιστά "άσκηση θάρρους" από την πλευρά της οικογένειας Ιωαννίδη, που κατάφερε με τις άστοχες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της να βουλιάξει έναν ολόκληρο όμιλο εταιρειών.

Τέταρτον: Η οικογένεια Ιωαννίδη συνεχίζει να ενημερώνει τις αρχές του Χ.Α. για την εταιρεία, χωρίς να νομιμοποιείται γι' αυτό. Το αποκορύφωμα είναι ότι εξακολουθεί ακόμη και τώρα να υπόσχεται την έλευση στρατηγικού επενδυτή, όταν μέχρι τέλους του έτους θα έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της!

Αλήθεια, οι αρμόδιες αρχές του Χ.Α. δεν έχουν πληροφορηθεί τον διορισμό εκκαθαριστή στην επιχείρηση; Γιατί συνεχίζουν και αποδέχονται τις ανακοινώσεις μιας ανύπαρκτης διοίκησης; Και κάτι ακόμη, εξίσου ενδιαφέρον: Ακόμη και η τοπική κοινωνία της Καβάλας και οι αρμόδιες αρχές της, από τα Επιμελητήρια έως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τον τοπικό Τύπο, αγνοούν τα συμβαίνοντα στην εταιρεία, διότι έχει σταματήσει κάθε ροή πληροφόρησης από την εταιρεία προς τα έξω. Τελικά μήπως βρίσκονται εν υπνώσει και οι αρμόδιες αρχές σε αυτόν τον τόπο;Οι προσδοκίες και το μέλλον

Τα πάνω της πήρε η ΒΙΟΤΕΡ με το που δόθηκε η εντύπωση ότι ολοκληρώθηκε η από καιρού επιχειρούμενη έξοδος ενός εκ των μεγαλομετόχων της. Από τα 80 σεντς όπου είχε φθάσει η μετοχή (κλάσμα της αξίας της αν υπολογίσει κανείς το market value της ακίνητης περιουσίας της) εκτινάχτηκε μονομιάς (και με άνεση) πάνω από το 1 ευρώ και η αγορά δείχνει άγριες διαθέσεις για κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων.

Προσέξτε όμως τη διατύπωση πιο πάνω: "δόθηκε η εντύπωση" γράψαμε, έχοντας την πληροφορία ότι ο μεγαλομέτοχος που εξήλθε ελέγχει ακόμα ένα μικρό αλλά ικανό να κάνει ζημιά "πακέτο", το οποίο όμως η πλευρά Μαυροσκότη (του μετοχικά κυρίαρχου της εταιρείας) είναι αποφασισμένη να το απορροφήσει άμα τη εμφανίσει του. Γιατί μετά την οριστική απόσυρση των επιθετικών πωλητών τα πράγματα αναμένεται να περάσουν σε άλλη, πιο ήρεμη φάση, όπου το κριτήριο της επιλογής με βάση τα ορθολογιστικά δεδομένα θα αντικαταστήσει το στοιχείο της κερδοσκοπίας και βασικά την αδιαφορία.

Πάντως, μια πρόχειρη ματιά στα οικονομικά στοιχεία της ΒΙΟΤΕΡ δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον και αν προστεθούν το ύψος του ανεκτέλεστου και η δυνητική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τότε η μετοχή της είναι όντως κάτι παραπάνω από υποτιμημένη...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr