:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 377 9 - 14 Ιουνίου 2005


Το παρελθόν δεν εγγυάται για το μέλλον...

Ως άλλος "πολυμήχανος Οδυσσέας", ανακαλύπτει συνεχώς νέες δραστηριότητες ο βασικός μέτοχος και ιθύνων νους της Προμότα, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αποδοτικές. Την εταιρεία τη γνωρίσαμε κατά την είσοδό της στο Χ.Α., ως εμπορική και ολίγον εταιρεία πληροφορικής ή, αν θέλετε, νέας τεχνολογίας, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι τότε της δραστηριότητάς της ήταν και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ύστερα από λίγο διάστημα έπαψε να γίνεται λόγος για αυτό το τόσο δυναμικό κομμάτι της εταιρείας, καθώς η ελληνική αγορά ήταν "ανώριμη". Το επόμενο μεγάλο όνειρο της εταιρείας ήταν το real estate στα Βαλκάνια, και δη στη Βουλγαρία, για το οποίο επί τρία χρόνια η εταιρεία αναζητούσε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσει το οικόπεδό της. Εν μέσω όλων αυτών, προέκυψε και το concept των Bargain Stores, το οποίο άντλησε αρκετή από τη ρευστότητά της και συνεχίζει να αναπτύσσεται με μία, θα λέγαμε, συγκεχυμένη ταυτότητα, καθώς πουλά είδη σπιτιού, gadgets, ρούχα, ηλεκτρικά Made in China κ.ά.

Μετά την αναγκαστική πώληση του οικοπέδου στη Βουλγαρία με στόχο την άντληση ρευστότητας για τη διατήρηση της παραδοσιακής δραστηριότητας εμπορίας προωθητικών δώρων (ξέρετε, ό,τι παίρνετε από περιοδικά κ.ά.), η εταιρεία μάς εξέπληξε για άλλη μία φορά, με ένα νέο, δυναμικό αντικείμενο δραστηριότητας! Το... Info1, μία πρωτοποριακή υπηρεσία παροχής "αντικειμενικών πληροφοριών" σε οποιοδήποτε θέμα ή γνωστικό πεδίο, με την προϋπόθεση η πληροφορία να είναι αντικειμενική (sic) και καταγεγραμμένη.
Να περιμένουμε τώρα να δούμε τα αποτελέσματα ΚΑΙ αυτής της νέας δραστηριότητας. Ωστόσο, η πρωθύστερη ιστορία της εταιρείας μάς δείχνει ότι ή είναι εκτός πραγματικότητας πολλά από τα τολμήματά της ή λανσάρονται σε λάθος χώρα!..Πείτε το και σ' άλλους...

Tην επέκτασή της στην Τουρκία εξετάζει η Τιτάν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση την Τετάρτη σε θεσμικούς επενδυτές. Η αναφορά στην Τουρκία δεν σημαίνει ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση, αλλά ότι η χώρα αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον, και δεν αποκλείεται η Τιτάν να επεκταθεί και εκεί, προφανώς μέσα από εξαγορά υπάρχουσας παραγωγικής μονάδας. Φυσικά, η διοίκηση της εταιρείας φρόντισε να "θυμίσει" στους θεσμικούς που άκουγαν την παρουσίασή της ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να "ζυγιστεί" καλά, μια που εμπεριέχει "μεγάλο πολιτικό κίνδυνο".

Ένα άλλο σημείο που εθίγη ήταν ότι αναμένεται κάμψη της εσωτερικής ζήτησης για τσιμέντο της τάξεως του 5% με 9% για φέτος, που έρχεται να επιβεβαιώσει όλα εκείνα τα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν την οικονομική ύφεση να παγιώνεται ή και να γίνεται χειρότερη φέτος.
Τέλος, η διοίκηση της Τιτάν διατήρησε τις θετικές της προβλέψεις για τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου το 2005, που σημαίνει ότι τις εσωτερικές απώλειες που θα σημειωθούν ως αποτέλεσμα της μείωσης της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να τις αντισταθμίσει με τις "ισχυρές" επιδόσεις από ΗΠΑ, Βουλγαρία, Σερβία, FYROM και Αίγυπτο. Πού τα μάθαμε όλα αυτά; Από το πρωινό report της Σίγμα Χρηματιστηριακής, που ενημέρωσε σχετικά τους πελάτες της για τα όσα ελέχθησαν την προηγουμένη στη συνάντηση με τους θεσμικούς.

Εδώ όμως έρχεται και ένας προβληματισμός: δεν θα 'πρεπε η καλή εταιρεία να έβρισκε έναν πιο "επίσημο" τρόπο να ενημερώνει τους μικρομετόχους για εξελίξεις ή απόψεις που ενδεχομένως θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της από μία "κατ' ιδίαν" ενημέρωση που προνομιακά προσφέρεται σε έναν κλειστό κύκλο επαγγελματιών; Δόξα τω Θεώ, site στο Internet έχει, θα μπορούσαν εκεί να "αναρτώνται" όλα αυτά με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθείται και στο εξωτερικό από άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr