:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 374 20-24 Μαΐου 2005
 EDITORIAL


Ώρα να "καθαρίσει"
η Σοφοκλέους


Ο
ι τελευταίες κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για αμφιβολίες. Η προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Σοφοκλέους θα συνεχιστεί με εντεινόμενους ρυθμούς (Cover Story).

Παρότι δύσκολα θα βρεθεί μέτρο που να μη θίγει τα συμφέροντα (καλώς ή κακώς εννοούμενα) κάποιου από τους συντελεστές της αγοράς (χρηματιστηριακές, εισηγμένες, θεσμικοί κ.λπ.), το γεγονός είναι ένα.

Ουδείς δικαιούται να διαφωνήσει με τη σκλήρυνση της στάσης των αρχών, αλλά και των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου, μετά τα όσα συνέβησαν -και δυστυχώς εν μέρει εξακολουθούν να συμβαίνουν- στην αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να σκεφτούν όλοι όσοι ετοιμάζονται να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τα όσα συντελούνται από τις αρχές, επιχειρώντας να βαφτίσουν το "ίδιο" ως... "κοινό" συμφέρον!

Το χρηματιστήριο πρέπει να "καθαρίσει" από όλους όσοι αντιμετωπίζουν τον απλό επενδυτή ως "κορόιδο" και την αγορά ως ξέφραγο αμπέλι, το οποίο εκείνοι μπορούν να τρυγούν ανενόχλητοι.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ατενίσουμε το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον της Σοφοκλέους με κάποια αισιοδοξία.

Διότι η αισιοδοξία, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί παρά να μετριάζεται από τις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας μας σε μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας.

Το γεγονός ότι κατέχουμε τις τελευταίες θέσεις από πλευράς ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, αλλά και η στάση που τηρούν επί του θέματος οι εγχώριοι παράγοντες (εύστοχο το άρθρο του Αντώνη Κεφαλά στη σελ. 6), συνδυάζονται με το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα πληρωμής των "αμαρτιών" του παρελθόντος.

Έτσι, η είδηση ότι θα πρέπει να δώσουμε πίσω σημαντικότατα ποσά χρημάτων που λάβαμε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ (σελ. 8) έρχεται να "δέσει" με τα "χαστούκια" του ΔΝΤ (σελ. 8) και το "καμπανάκι" του ΟΟΣΑ (σελ. 7).

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αγορά ταλανίζεται από την αβεβαιότητα για την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι εισηγμένες με βάση τα ΔΛΠ. Ακόμη και αυτή η "ατμομηχανή" της Σοφοκλέους, οι τράπεζες, δείχνει κουρασμένη.

Ο "Μ" ακτινογραφεί τις αποτιμήσεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου (σελ. 19) αφενός καταγράφοντας τις μεγάλες προσδοκίες και αφετέρου σημειώνοντας ότι η εικόνα των ΔΛΠ αλλά και οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό ζήτημα του χώρου θα δώσουν προσεχώς τον τόνο.

Όσο για την υπόλοιπη αγορά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι οι εταιρείες που εκπλήσσουν με τα καλά αποτελέσματά τους και τη γενικότερη πορεία τους (Μυτιληναίος, Γερμανός, Coca Cola 3Ε, Πλαίσιο κ.λπ.) είναι δυστυχώς μικρή μειονότητα.

Για τις περισσότερες εταιρείες, αλλά και για την οικονομία γενικότερα οι καιροί είναι δύσκολοι. Τόσο δύσκολοι, που -για πρώτη φορά στα χρονικά- ο ίδιος ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας έκανε λόγο για ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Προσέξτε το αυτό, ενδεχομένως να αποδειχτεί ότι ήταν μια δήλωση ιδιαίτερης σημασίας, με πολλαπλούς... αποδέκτες!

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr