:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 371 28 Απριλίου - 3 Μαΐου 2005


Οι αρχές ακούνε;

Ερώτηση και συνάμα προβληματισμός κορυφαίου θεσμικού επενδυτή εξεφράσθη τις προάλλες στον γράφοντα σχετικά με το θέμα εξόδου από τη διαπραγμάτευση των τριών εισηγμένων ΑΕΕΧ μέσω της συγχώνευσης με τη μη εισηγμένη Proton Bank:

"Ως γνωστόν, η νομοθεσία ΔΕΝ επιτρέπει σε ένα Αμοιβαίο να έχει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών σε ποσοστό πάνω από το 10% του ενεργητικού του. Αν υποθέσουμε ότι με τον τρόπο αυτό (δηλαδή της έγκρισης της απλής πλειοψηφίας στη γενική συνέλευση) οι τρεις εισηγμένες σήμερα βρίσκονται νομίμως στο χαρτοφυλάκιό μου και αύριο, με την ανταλλαγή μετοχών με τη μη εισηγμένη, το ποσοστό που θα έχω υπερβαίνει το 10%, τι θα πρέπει να κάνω αφού δεν θα έχω άλλη επιλογή παρά να τις ανταλλάξω; Να φάω το πρόστιμο που θα καταφθάσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επειδή το ποσοστό της μη εισηγμένης θα υπερβαίνει το 10% του ενεργητικού μου; Αν υπήρχε μια δημόσια πρόταση για όσους δεν επιθυμούσαν να ανταλλάξουν τις εισηγμένες μετοχές τους με μη εισηγμένες θα είχα μια λογική επιλογή. Αλλά εδώ η επιλογή μου θα ήταν να πουλήσω ΤΩΡΑ (σε εξευτελιστικά επίπεδα) μόνο και μόνο για να είμαι αύριο σύννομος!".

Αυτά μας είπε (και άλλα πολλά που δεν καταγράφονται και τα οποία έχουν να κάνουν με τις μεθοδεύσεις διαφόρων επιτηδείων που κατά καιρούς έχουν καταλήξει στην καταρράκωση της αξιοπιστίας της Σοφοκλέους) κι εμείς υποσχεθήκαμε να τα μεταφέρουμε με τη δημοσιότητα που τους αξίζει, ευελπιστώντας ότι οι (εποπτεύουσες) αρχές δεν θα κωφεύσουν δυναμιτίζοντας έτσι ό,τι καλό έργο έχουν κάνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρμης κεφαλαιαγοράς μας...Φιλόδοξοι στόχοι

Ανεμο αλλαγής στην εικόνα και τον ρόλο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων φέρνει η εκλογή του κ. Ευθύμιου Βιδάλη στη θέση του προέδρου του ΣΜΕ. Ο κ. Βιδάλης, με την εμπειρία του επιτυχημένου μάνατζερ σε κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, αναμένεται να αναβαθμίσει τον ρόλο του ΣΜΕ και να αναδείξει τον σύνδεσμο ως αξιόπιστο συνομιλητή-εκπρόσωπο όλου του εξορυκτικού κλάδου με την πολιτική ηγεσία και τους δημόσιους φορείς.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σκιαγράφησε τους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης του ΣΜΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν: τη διαμόρφωση επεξεργασμένων θέσεων και απόψεων στα θέματα που ενδιαφέρουν τον εξορυκτικό κλάδο ή προκύπτουν από την επικαιρότητα, την ολοκληρωμένη νομοτεχνική επεξεργασία προτάσεων για θέματα άμεσης προτεραιότητας και τη διεύρυνση της βάσης του συνδέσμου ώστε να εκπροσωπούνται όλοι οι εξορυκτικοί τομείς.

Πεποίθηση του κ. Βιδάλη αποτελεί η ανάγκη να αναγνωρισθεί η σημασία του ορυκτού πλούτου στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να αντιμετωπισθούν άμεσα θεσμικά θέματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βιδάλης είναι από το 2001 διευθύνων σύμβουλος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., ενώ για περισσότερα από 20 έτη εργάσθηκε στην Owens Corning στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με Β.Α. στις Πολιτικές Επιστήμες και απόφοιτος του Harvard Business School στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με MBA. Είναι μέλος του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, μέλος του Δ.Σ. της Τιτάν Α.Ε. και της Raycap Α.Ε.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr