:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 369 15-19 Απριλίου 2005
 EDITORIAL


Tο μεγάλο μεγαλύτερο
και το μικρό... μικρότερο


M
ε ελάχιστες εξαιρέσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε λίγες δεκάδες μετοχές της Σοφοκλέους από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (Cover Story). Ο "φόβος" των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, τα τραγικά συμβάντα σε δύο μικρές εταιρείες του χώρου της πληροφορικής, αλλά και η διαπίστωση ότι πληθώρα μετοχών της περιφέρειας καταγράφει συναλλαγές, υποβοηθούμενη από περίεργα πακέτα και συμβάσεις δανεισμού, σκουραίνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Οι ιδιώτες επενδυτές, που παραδοσιακά στήριζαν τις κινήσεις των μετοχών της περιφέρειας, έχουν αποστασιοποιηθεί, αφήνοντας ολιγάριθμα "λόμπι" και "επενδυτικά σχήματα" (που όμως αποτελούν... σκιές του παρελθόντος) να προσπαθούν να βγάλουν "μεροκάματο" στηρίζοντας τις τιμές κάποιων μετοχών, χωρίς να πείθουν κανέναν.

Στην ουσία η νέα κατηγοριοποίηση της Σοφοκλέους έχει ήδη συμβεί. Οι αρχές καλούνται τώρα να τη θεσμοθετήσουν, ξεχωρίζοντας την πραγματική Κύρια Αγορά (με λίγες δεκάδες μετοχές), μια νέα Παράλληλη Αγορά (με σαφώς περισσότερες μετοχές από την Κύρια) και ορίζοντας ποιες εταιρείες (διόλου ελάχιστες τον αριθμό) θα πρέπει να περάσουν σε μια κατηγορία περιορισμένων υποχρεώσεων και σαφέστατα διαφορετικών όρων διαπραγμάτευσης, προκειμένου να "επιβιώσουν".

Κι όμως, ενόσω συμβαίνουν αυτά, δεν λείπουν οι εταιρείες που επιδιώκουν να περάσουν την "πύλη" του χρηματιστηρίου (σελ. 37), φανερώνοντας ότι η ανάγκη για ίδια κεφάλαια παραμένει μεγάλη ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες.

Άλλωστε, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι έμπειροι επενδυτές γνωρίζουν ότι κάθε χρηματιστήριο περνά από "κύκλους" ανόδου και πτώσης, και ότι σημασία έχει να ξέρεις να εκμεταλλευθείς αμφότερους. Κάποια στιγμή (βλέπε Insider, σελ. 12) η Σοφοκλέους θα είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και τότε θα βρεθούν στο "φως" όχι μόνον οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες εισηγμένες.

Προς το παρόν πάντως οι ελπίδες εστιάζονται στον τραπεζικό τομέα. Πρόσωπα του χώρου είναι πεπεισμένα ότι η αντίστροφη μέτρηση για κινήσεις συνενώσεων και εξαγορών που θα φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις (σελ. 14-15) έχει ήδη ξεκινήσει, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, με πιθανή περίοδο εκδήλωσης τέτοιων κινήσεων το φθινόπωρο.

Ο τραπεζικός τομέας δεν είναι ο μόνος που "αναδιαρθρώνεται". Το ίδιο συμβαίνει στις τηλεπικοινωνίες (σελ. 16-17), στις αεροπορικές εταιρείες, με επίκεντρο την Ολυμπιακή (σελ. 34), αλλά και στον χώρο του εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών, όπου μετά την Dixons κάνει τώρα την εμφάνισή της μέσω Θεσσαλονίκης η μεγάλη γερμανική αλυσίδα Media Markt (σελ. 35).

Η τάση είναι σαφής. Οι μεγάλοι τείνουν να γίνουν μεγαλύτεροι, ενώ οι μικροί γίνονται μικρότεροι. Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα είναι για μεγάλο μέρος της οικονομίας -αλλά και της κοινωνίας- αρκετά επίπονο.

 

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr