:: euro2day ::

















Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 368 8 - 12 Απριλίου 2005
 EDITORIAL


Σοφοκλέους: το άρρωστο
κομμάτι αργοπεθαίνει


Η
"βαριά" σκιά των υποθέσεων Έμφασις και Ipirotiki σκοτείνιασε την ατμόσφαιρα σε ένα μεγάλο μέρος της Σοφοκλέους, φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια τα φαινόμενα που αναπτύσσονται στο υπέδαφος του χρηματιστηρίου μας. Τα μονομέτοχα margins, τα "γυρίσματα" και το "παρκάρισμα" πακέτων με... τόκο μπλέκουν σε ένα σκοτεινό γαϊτανάκι με αφανείς χρηματοδότες, που εξακολουθούν να βλέπουν την αγορά σαν μια αρένα επίτευξης τοκογλυφικού κέρδους.

Ωστόσο η εικόνα αυτή έχει ήδη αρχίσει να περιορίζεται. Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν απλώς ότι πράγματι η κάθαρση συντελείται. Όμως, στην προσπάθεια αυτή ο "βόρβορος" της αγοράς ανακατεύεται και η δυσοσμία από το άρρωστο κομμάτι, που αργοπεθαίνει, έρχεται στην επιφάνεια.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόσωπο της αγοράς. Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλησίον των 3.000 μονάδων, αλλά και το ότι ξένοι και ελληνικοί οίκοι ψάχνουν και βρίσκουν ελκυστικές μετοχές (βλ. σελ. 14-15) πέραν της γνωστής τραπεζικής "ατμομηχανής" σημαίνουν ότι δεν πρέπει να αγνοείται το υγιές κομμάτι της αγοράς.

Ενθαρρυντικό, έστω και λίγο, για τους επενδυτές είναι και το γεγονός ότι οι διαχειριστές των λεγόμενων θεσμικών κεφαλαίων φαίνεται να κάνουν εντός του 2005 καλύτερη δουλειά απ' ό,τι έκαναν το 2004. Τουλάχιστον το 1/3 των μετοχικών Αμοιβαίων και των ΑΕΕΧ (σελ. 30-31) κατάφερε να ξεπεράσει στο πρώτο τρίμηνο την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μόνιμη εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τα μετοχικά Αμοιβαία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αποτελεί μια από τις κρυφές -πλην όμως σημαντικές- πληγές της αγοράς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται επιτέλους έτοιμη να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που ενδεχομένως να αυξήσουν τους ρυθμούς στη Σοφοκλέους και στην πραγματική οικονομία.

Η περίπτωση της Αττικής, ο ΟΠΑΠ, οι συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτών (σελ. 9) είναι θέματα που μπορούν να δώσουν "αέρα" στην αγορά, αλλά και στην οικονομία, ενώ τα εύσημα των Βρυξελλών, παρότι έχουν και λιγότερο ευχάριστη... ουρά (σελ. 8), έπαιξαν τον ρόλο τους στην τόνωση του ηθικού.

Σημαντική είναι και η κίνηση των δύο αμερικανικών private equity funds να εξαγοράσουν την ΤΙΜ Hellas (σελ. 13), μια κίνηση που ίσως ανακατέψει ξανά την "τράπουλα" του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν αποκλείεται να φέρει την ίδια την εταιρεία στην "πεινασμένη" για καλές μεγάλες εταιρείες Σοφοκλέους.

Κλείνοντας δεν μπορούμε να μη θυμίσουμε τη λέξη-"κλειδί", που όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν χαρακτηρίζει τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά: restructuring ή, επί το... ελληνικότερον, αναδιάρθρωση.

Θυμηθείτε τη, διότι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση θα κριθεί η ευμάρεια της χώρας τα επόμενα χρόνια.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr