:: euro2day ::

Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 355 7 - 11 Ιανουαρίου 2005
 EDITORIAL


2005: Ένα έτος που
υπόσχεται... συγκινήσεις


T
α δύο πρόσωπα της Σοφοκλέους απασχολούν όχι μόνον τους ιδιώτες αλλά και τους επαγγελματίες επενδυτές, καθώς η συμπεριφορά της αγοράς το 2004 σίγουρα δεν ικανοποίησε. Μία αγορά 300 και παραπάνω τίτλων δεν μπορεί να στηρίζεται στην καλή πορεία ολίγων δεκάδων μετοχών. Είτε η αγορά θα συρρικνωθεί και "επίσημα" είτε θα πρέπει να υπάρξει διάχυση και σε άλλες μετοχές σε σχέση με τα όσα παρακολουθήσαμε το περασμένο έτος.

Προς το παρόν περισσότερο πιθανό φαίνεται να συμβεί το πρώτο παρά το δεύτερο, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους οι επενδυτές. Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σε μια χρονιά άκρως ικανοποιητικής ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, δεκάδες μετοχές (σελ. 35) έπεσαν στον... Καιάδα.

Εξίσου ορατή άλλωστε είναι και η πολιτική του ίδιου του χρηματιστηρίου, που έχει πάρει τη... σκούπα (σελ. 10) και προσπαθεί να βάλει τάξη το "εμπόρευμα" που έχει στα ράφια του, δηλαδή τις... εισηγμένες!

Σκληρότερη αναμένεται επίσης ότι θα είναι και η στάση των τραπεζών απέναντι σε ιδιώτες, αλλά και σε επιχειρήσεις, όσον αφορά στα καθυστερούμενα δάνεια. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα νέα δεδομένα για τους δείκτες φερεγγυότητας και την κεφαλαιακή επάρκεια που δημιουργούν οι ρυθμίσεις Βασιλεία ΙΙ, η συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση (σελ. 14-15), όλα συνηγορούν στην αύξηση της "αυστηρότητας" των τραπεζών, ακόμη και απέναντι σε μεγάλους πελάτες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σχεδόν στο απυρόβλητο.

Στο μεταξύ, τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, "γκρίζα". Η Έλενα Λάσκαρη αποτυπώνει με λεπτομέρειες το γεγονός ότι η βιομηχανία, το εμπόριο αλλά και η οικοδομή σηματοδοτούν... κόπωση στους ρυθμούς ανάπτυξης, κόπωση που απαιτεί θαρραλέα "τονωτικά" μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή αγορά ελπίζει στο συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών (χαρακτηριστικό παράδειγμα το placement μετοχών της CosmOTE, σελ. 11), αλλά και σε νέα "deals" που θα αλλάξουν το τοπίο, δημιουργώντας ισχυρότερες εισηγμένες μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Προφανώς εκεί αποσκοπεί και η κίνηση της ΕΠΑΤΤ να αποκτήσει κατ' αρχάς το 11,6% της HFD (σελ. 11), κίνηση που μπορεί να επιφέρει τελικά σημαντικότατες αλλαγές στο ευρύτερο τοπίο της ελληνικής ακτοπλοΐας, αφού και ο ανταγωνισμός δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ενθαρρυντικές πάντως είναι και οι προβλέψεις των διεθνών "γκουρού" για την πορεία των ξένων αγορών (σελ. 37-39), οι οποίες εξετάζονται αναλυτικά σε συνδυασμό και με αρκετά top picks στο ειδικό επενδυτικό θέμα του "Μ".

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr