:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 352 17 - 21 Δεκεμβρίου 2004
 EDITORIAL


Oι ωδίνες ενός δύσκολου τοκετού


A
παρατήρητη σε επίπεδο δεικτών το τελευταίο διάστημα, πλην όμως απολύτως αισθητή στα χαρτοφυλάκια πάρα πολλών -ιδιωτών και όχι μόνο- επενδυτών, λόγω της συνεχούς πτώσης αλλά και της αναστολής διαπραγμάτευσης πολλών μετοχών, είναι η επιχείρηση-"σκούπα" (Cover Story, σελ. 10-11), που αποτελεί το προοίμιο για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας της Σοφοκλέους στα μάτια των ξένων, αλλά και των Ελλήνων επενδυτών.

Η φάση που έχει ξεκινήσει θα είναι επίπονη και οδυνηρή για αρκετούς επενδυτές που επέλεξαν στο παρελθόν (κάποιοι από τις "τρελές" μέρες του 1999 ακόμη) να τοποθετηθούν σε εταιρείες με αμφίβολα θεμελιώδη και προοπτικές ή έπεσαν θύματα των τότε "λόμπι".

Είναι βέβαιο, όμως, ότι μεσο-μακροπρόθεσμα το "μεγάλο ξεκαθάρισμα" του ταμπλό από εταιρείες προβληματικές, περιθωριακές, από εταιρείες που δεν έχουν καμία θέση στη χρηματιστηριακή αγορά (είτε αυτό γίνει με την οικειοθελή έξοδό τους είτε με άλλο τρόπο), θα έχει ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για την πορεία της αγοράς, αλλά και για τη μελλοντική ασφάλεια της... τσέπης των επενδυτών.

Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι αποτελεί τη μία μόνο όψη του νομίσματος. Στην άλλη βρίσκεται η πραγματική υιοθέτηση των αρχών της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης από εκείνες τις εισηγμένες που δικαιωματικά έχουν θέση στην αγορά με βάση το μέγεθος και τα αποτελέσματά τους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, τέτοιου είδους θέματα βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών και εκεί θα παραμείνουν.

Η διαμάχη μεταξύ της Laxey και της Πρόοδος (σελ. 14-15) δεν είναι παρά το πρώτο "κρούσμα", που δείχνει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουν πλέον οι ξένοι θεσμικοί οποιαδήποτε εταιρεία στην οποία κατέχουν σημαντική θέση. Τα αποτελέσματα δεν αρκούν, διότι αλλάζουν εύκολα από το ένα χρονικό διάστημα στο άλλο.

Οι ξένοι θέλουν ποιότητα πληροφόρησης, απόλυτο σεβασμό των μετόχων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας και διαφάνεια στη λειτουργία για να νιώθουν ήσυχοι. Το έχουμε πει και το ξαναλέμε:

Η πραγματική υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης (και όχι η... τυπική) έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, διότι αποδεδειγμένα (μέσω σχετικών μελετών) δημιουργεί premium στη διαπραγμάτευση των μετοχών μιας εταιρείας!

Άλλα φλέγοντα θέματα στο προσκήνιο είναι η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (σελ. 13), θέμα το οποίο δημιουργεί... παραζάλη διεθνώς, η επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών έστω και κατόπιν... εορτών (σελ. 16), αλλά και η περαιτέρω πορεία του δολαρίου, που εκτιμάται ότι θα κρίνει τις προοπτικές της ευρωζώνης (σελ. 40-41) για το ερχόμενο έτος, με την έναρξη του οποίου η ευρωπαϊκή (άρα και η ελληνική) κλωστοϋφαντουργία θα είναι πλέον "απροστάτευτη" απέναντι στην... "κίτρινη απειλή" (σελ. 8).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr