:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 343 15 - 19 Οκτωβρίου 2004
 EDITORIAL


Πόλεμος στη διαπλοκή:
οι "παράπλευρες" απώλειες


Τ

ην πεποίθηση ότι, όσο συνεχίζεται με ένταση η "διαπλοκολογία", δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στα μέτωπα της οικονομίας και των αγορών, διαμορφώνουν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες.

Και τούτο καθώς είναι εύλογο ότι, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκρουστεί σκληρά με διαπλεκόμενα συμφέροντα που έχουν ισχυρές προσβάσεις στα ΜΜΕ, θα θελήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, να περιορίσει τις πιθανές αφορμές επηρεασμού μέρους της κοινής γνώμης εναντίον της.

Κοινώς, μάλλον δεν πρέπει να αναμένουμε "σπασμένα αβγά" σε τομείς στους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, τουλάχιστον καθ' όσον συνεχίζεται η ιστορία με τους "νταβατζήδες".

Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη παράπλευρη απώλεια, που θα εκμηδενιστεί βέβαια αν ο πόλεμος αποδειχτεί κάτι παραπάνω από μια απλή "σκιαμαχία" για λόγους εντυπώσεων... Διότι θα έχει ενισχυθεί η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, που πλήττεται ευθέως από τη λογική των "ημετέρων διαπλεκόμενων".

Στο μεταξύ, τα προβλήματα παραμένουν και σε ορισμένα σημεία μάλλον οξύνονται. Έχοντας αφήσει πίσω της το θέμα της απογραφής, η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αφοσιωθεί στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος. Και απ' ό,τι λένε οι διαθέσιμες πληροφορίες, ένα μεγάλο μέρος της "λύσης" αφορά στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου (σελ. 6).

"Πονοκέφαλο", όμως, δημιουργεί και η υψηλή τιμή του πετρελαίου, καθώς παραδοσιακά στη χώρα μας ο τιμάριθμος επηρεάζεται εντονότατα. Ως τώρα οι επιπτώσεις ήταν μάλλον περιορισμένες. Η έναρξη όμως της χειμερινής περιόδου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για παραμονή της τιμής του "μαύρου χρυσού" σε υψηλά επίπεδα (σελ. 14) θέτει το θέμα επί τάπητος.

Όσον αφορά στη Σοφοκλέους, που δεν μπορεί βεβαίως να αγνοήσει αυτά τα δεδομένα, το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών έχει -ως συνήθως- επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα. Οι ευνοϊκές αναλύσεις των ξένων (σελ. 16-17) διασκεδάζουν τις όποιες αμφιβολίες για την τρέχουσα αποτίμηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δίνουν την εντύπωση ότι πέραν των επιχειρησιακών σχεδίων που εκπονούν τα επιτελεία των μεγάλων τραπεζών για το επόμενο διάστημα (σελ. 18-19), μάλλον υπάρχουν σημαντικά placements που θα γίνουν σε σχετικά βραχυχρόνιο διάστημα εκ μέρους των τραπεζών που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Πέριξ της χρηματιστηριακής αγοράς συνεχίζονται οι επιχειρηματικές διεργασίες. Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το σχέδιο του κ. Αριστ. Μπελλέ να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών (συνέντευξη στον "Μ" σελ. 20), ενώ φουντώνει και η μάχη για την απόκτηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, στην οποία φαίνεται να μπαίνει από το... παράθυρο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής (σελ. 12).

ΥΓ.: Δεν μπορούμε να κλείσουμε αυτό το σχόλιο που ξεκίνησε από τη διαπλοκή χωρίς μια αναφορά στη "συγγενή" της αθάνατη ελληνική "λαμογιά", που όπως αποκαλύπτεται θέριεψε στην περιοχή της Θράκης (σελ. 46), στο πλαίσιο των κρατικών κινήτρων δημιουργίας παραγωγικών μονάδων στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόριο περιοχή...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr