:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 342 8 - 12 Οκτωβρίου 2004
 EDITORIAL


Tο παράδειγμα Bουρλούμη
και η ανάγκη για αξιοπιστία


H

"καθαρή γλώσσα" που χρησιμοποίησε ο κ. Βουρλούμης για να αποτυπώσει τα μεγάλα προβλήματα του ΟΤΕ και τις κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη λύση τους (Cover Story), παρά τους κραδασμούς που δημιούργησε αρχικά λόγω λανθασμένου επικοινωνιακού χειρισμού, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους λοιπούς διοικητές μεγάλων εισηγμένων (και μη) ΔΕΚΟ, αλλά και για το ίδιο το οικονομικό επιτελείο.

Η χώρα δεν έχει περιθώρια να δει τις μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα να διολισθαίνουν, ούτε είναι πλέον δυνατόν η εκάστοτε εξουσία να κρύβει τα καυτά προβλήματα κάτω από το χαλί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να περάσει το μπαλάκι στον... επόμενο.

Το εργασιακό και το ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την ανάγκη για πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, είναι ανοικτά θέματα που δεν σηκώνουν πλέον χρονικές μεταθέσεις. Αυτό το γνωρίζει η επιχειρηματική και η χρηματιστηριακή αγορά και αναμένουν επιτέλους ξεκάθαρα δείγματα γραφής, προκειμένου να διαπιστώσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι των προεκλογικών διακηρύξεών της.

Δυστυχώς η αξιοπιστία παραμένει γενικότερα ζητούμενο στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψής της η (απολύτως δικαιολογημένη) καχυποψία των επενδυτών απέναντι στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών. Το γεγονός ότι σχεδόν στην πλειονότητα των εισηγμένων ο δείκτης χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία (το γνωστό P/BV) κινείται σε χαμηλά επίπεδα (σελ. 17) δεν οφείλεται μόνο στο μεγάλο ύψος των υποχρεώσεων πολλών εισηγμένων. Οφείλεται και στο ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τους αριθμούς τους οποίους διαβάζουν σε πολλά σημεία των λογιστικών καταστάσεων. Και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, που σύντομα θα πρέπει να απασχολήσει εκ νέου τις αρμόδιες αρχές.

Στο μεταξύ καθίσταται προφανές ότι η Σοφοκλέους βρίσκεται εν αναμονή placements από την πλευρά της Εθνικής και σε δεύτερο χρόνο της Εμπορικής (σελ. 37). Στην πρώτη περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τουναντίον, αγοραστής μπορεί να είναι και η ίδια η τράπεζα. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, πρέπει να υπάρξει η σωστή "τιμή", γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με το "ασφαλιστικό ζήτημα" της τράπεζας.

Κι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την αρωγή του κράτους, όπως έσπευσε να δηλώσει πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος της Εμπορικής. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν οι πολιτικοί μας, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, θα βρουν τον χρόνο να ασχοληθούν με την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων, καθώς μέχρι στιγμής δείχνουν να αναλώνονται σε επικοινωνιακής φύσεως αψιμαχίες περί "Σινούκ", μετεγγραφών και... απογραφών, άνευ πρακτικού αντικρίσματος.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr