:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 335 20 - 24 Αυγούστου 2004


Ζητείται θαύμα...

Λένε ότι το χρηματιστήριο καθρεφτίζει την εικόνα μιας οικονομίας και επειδή λειτουργεί ως προεξοφλητικό εργαλείο, το συμπέρασμα είναι ότι προεξοφλεί και την εικόνα της οικονομίας (μας). Λοιπόν, κακά τα ψέματα, όσο και να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την εικόνα, αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στη Σοφοκλέους είναι άκρως απογοητευτικό.

Σε αντίθεση με όσα βλέπουμε γύρω μας λόγω των Ολυμπιακών έργων (την Αθήνα να είναι μια διαφορετική πόλη, τους ξένους να μας δίνουν συγχαρητήρια -με ανοιχτό το στόμα!- και την υφήλιο ολόκληρη να θαυμάζει όσα πέτυχε ένας μικρός λαός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα), ας παρακάμψουμε τη Σοφοκλέους, γιατί η εικόνα που εκπέμπεται από 'κεί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!

Η Σοφοκλέους έχει δεκάδες λόγους ν' ανέβει κι άλλους τόσους για να μην πάει πουθενά. Η προεξόφληση όμως της αυριανής εικόνας της οικονομίας μάς θυμίζει λίγο - πολύ όσα μας έλεγαν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης όταν ανέλαβαν τα πόστα τους: ότι δηλαδή τα νούμερα έχουν τη δική τους σκληράδα και δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις. Και επειδή η Σοφοκλέους σαν όλα τα χρηματιστήρια δεν κινείται παρά μόνο με προσδοκίες που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, ένα έχουμε να πούμε: μόνο ένα... θαύμα μας σώζει!

(ΥΓ.: Το παραπάνω γράφηκε από την υπερήλικα "Κασσάνδρα" της παρέας, που λόγω των πλούσιων διεθνών εμπειριών της έχει διαμορφώσει την άποψη ότι οι πιθανότητες να βγάλουμε λεφτά ασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου είναι απείρως μεγαλύτερες από το να ασχοληθούμε με αυτό της Αθήνας. Μπορεί και να 'χει δίκιο...).

Τα μεγάλα λόγια περί τρίτης γενιάς

Υποσχέσεις για Ολυμπιακούς Αγώνες με κινητή τηλεπικοινωνία τρίτης γενιάς έδιναν οι υπεύθυνοι των εταιρειών όταν λάμβαναν προ τριετίας τις σχετικές άδειες. Απ' ευθείας μετάδοση των Αγώνων στο κινητό τηλέφωνο (με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών σε πραγματικό χρόνο) και δεκάδες υπηρεσίες κυριολεκτικά βγαλμένες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να περιμένουν οι καταναλωτές εν όψει των Αγώνων, καθώς οι συμβατικές υποχρεώσεις των αδειών περιελάμβαναν κάλυψη δικτύου στις Ολυμπιακές περιοχές τουλάχιστον.

Πολλά ειπώθηκαν έκτοτε, το διεθνές κλίμα ευφορίας ανετράπη και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες κάλυψαν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, η τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει για τους περισσότερους να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς ελάχιστες συσκευές κυκλοφορούν στην αγορά και το διαφημιστικό κονδύλι για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες μοιάζει με τον "φτωχό συγγενή" των πολυδιαφημισμένων υπηρεσιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Αφού χάσαμε την ευκαιρία να είμαστε η πρώτη χώρα με ανεπτυγμένο 3G λόγω Αγώνων, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά ακόμη. Ας αρκεστούμε στο γρήγορο Internet... που τόσο απλόχερα μας προσφέρεται μέσω των σταθερών δικτύων!Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr