:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 331 23 - 27 Ιουλίου 2004
 EDITORIAL


H παντοκρατορία των τραπεζών
εντός και εκτός Σοφοκλέους


O

ι τράπεζες κυριαρχούν. Κλείνουν δουλειές με το κράτος, δανειοδοτούν επιχειρήσεις και ιδιώτες, κατέχουν τη "μερίδα του λέοντος" στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και στη διαχείριση κεφαλαίων, μέσω Αμοιβαίων και τμημάτων private banking.

Ταυτόχρονα κυριαρχούν και στο ταμπλό. Η έξοδος της Panafone Vodafon και τα προβλήματα του ΟΤΕ ουσιαστικά στερούν δυναμικής τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που ήταν ως τώρα ο μόνος που μπορούσε να ανταγωνιστεί σε "δυναμική" και βαρύτητα τον τραπεζικό κλάδο.

Τι μένει; Οι τράπεζες και μεμονωμένες βιομηχανίες - εταιρείες υποδομών, μαζί με ορισμένα "διαμάντια" της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα οποία ωστόσο έχουν μικρή επίδραση στους δείκτες.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των πέντε μεγάλων τραπεζών προβλέπονται θετικά -με εξαίρεση τις παλιές "αμαρτίες" της Εμπορικής που θα βγουν και στο εξάμηνο στην επιφάνεια- κι αυτό είναι ίσως το μόνο "καλό" για τη Σοφοκλέους.

Εν τούτοις, οι επιδόσεις των τραπεζών συντελούνται σ' ένα κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας. Το θέμα για την "ακτινογραφία" της ελληνικής οικονομίας (σελ. 6-7) αποκαλύπτει ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα. Το γεγονός ότι μεγάλοι και μικρότεροι όμιλοι, εισηγμένοι και μη, είναι υπερδανεισμένοι, αποτελεί πλέον κοινό μυστικό, ενώ τα προβλήματα που καταγράφονται ξεφεύγουν από συγκεκριμένους τομείς και κλάδους (σελ. 14,15).

Από την άλλη πλευρά, η αναστροφή της "ανυποληψίας" στην οποία έχει περιπέσει η Σοφοκλέους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο πεντάλεπτο της συνεδρίασης της Πέμπτης με τη μετοχή της Aspis Bank (σελ. 11) δημιουργούν σκεπτικισμό και ερωτήματα στην κοινή γνώμη, αφού αφορούν στη μετοχή μιας -μικρής έστω- τράπεζας, ενώ η αποχή των ιδιωτών επενδυτών αντικατοπτρίζεται εντονότατα στη συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων μετοχών, αλλά και στις διεργασίες που συντελούνται πλέον μεταξύ μικρομεσαίων ΑΧΕΠΕΥ (σελ. 11).

Όλα αυτά διεξάγονται σε ένα γενικότερο φόντο αβεβαιότητας, μα και ελπίδων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μπροστά μας και όλοι ελπίζουμε ότι θα πετύχουν, τουλάχιστον στο οργανωτικό σκέλος. Κι αυτό διότι θα αποτελέσουν -αν μη τι άλλο- "βιτρίνα" για τις δυνατότητες της χώρας μας, θα δείξουν αν έστω και με τον δικό μας "ελληνικό τρόπο" έχουμε επιτύχει ουσιαστικό "εκσυγχρονισμό".

Αν οι Αγώνες πάνε καλά, ίσως δούμε αλλαγές στο επενδυτικό τοπίο όχι μόνον χρηματιστηριακά, αλλά και στην πραγματική οικονομία.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr