:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 327 25 - 29 Ιουνίου 2004
 EDITORIAL


Σοφοκλέους: μια λύση
για το εμφανές αδιέξοδο


H

κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι δύο ταχύτητες στις οποίες έχουν χωριστεί οι μετοχές είναι πλέον τόσο διαφορετικές, που δεν μπορεί να θεωρούνται συστατικά στοιχεία της ίδιας αγοράς.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από την αρχή του έτους περίπου 30 μετοχές καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 10%, ενώ περίπου... 180 χάνουν ποσοστό από 20% έως 75% της αξίας τους! Ακόμη, 68 μετοχές βρίσκονται σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής αξίας τους (σελ. 15).

Ίδια εικόνα και στους τζίρους. Σε 50 μετοχές συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος (χθες ήταν το... 90% του ημερήσιου τζίρου!), ενώ σε περίπου 160 μετοχές ο ημερήσιος τζίρος κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά σε μια καλή συνεδρίαση τα... 7.500 ευρώ, δηλαδή τα 2,5 εκατ. δρχ.

Που σημαίνει ότι αν από αυτές τις μετοχές αγοράσει κάποιος σε μια μέρα τεμάχια αξίας 500.000 δρχ., έχει κάνει το... 20% του ημερήσιου τζίρου τους! Θα μπορούσε δηλαδή να κατηγορηθεί και για... χειραγώγηση!

Οι νέες ρυθμίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (για τον "αέρα") και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία για την κατάχρηση της αγοράς) βάζουν οριστικά τέρμα σε όσους "ρομαντικούς" θεωρούσαν ότι "κάποτε" θα ξαναβλέπαμε τις περιφερειακές μετοχές να ξεσαλώνουν "όπως το 1999".

Κι όμως, με κύριο υπαίτιο τα συμφέροντα ορισμένων εισηγμένων επιχειρηματιών (ανάμεσα στους οποίους ηγετική θέση φέρονται να καταλαμβάνουν βασικοί μέτοχοι λιγότερο ή περισσότερο προβληματικών εταιρειών) τίποτα δεν αλλάζει.
Αντιθέτως, λένε οι απολύτως έγκυρες πληροφορίες μας, οι κύριοι αυτοί προσπάθησαν πρόσφατα να επαναφέρουν το καθεστώς της 5ωρης διαπραγμάτευσης για όλες ανεξαιρέτως τις εισηγμένες μετοχές.

Δυστυχώς, την ώρα που το χρηματιστήριο -με τη μορφή που το ξέραμε- περνά μεγάλη κρίση, σε μείζον θέμα έχει αναχθεί η αλλαγή στην ηγεσία του Χ.Α. και όχι στις ίδιες τις δομές και το πλαίσιο λειτουργίας του.

Και τούτο όταν είναι πλέον πασιφανές (σελ. 12) ότι η ενιαία χρηματοοικονομική αγορά της Ευρώπης είναι προ των πυλών, αλλάζοντας τα δεδομένα του ανταγωνισμού για τους συντελεστές της αγοράς, αλλά και για τις ίδιες τις εταιρείες της ΕΧΑΕ (Χρηματιστήριο, Αποθετήριο κ.λπ.).

Όλοι οι "παράγοντες" παραδέχονται -σε ιδιωτικές συνομιλίες- ότι πολύ μεγάλος αριθμός εισηγμένων δεν έχει τα "φόντα" για να κρατηθεί στην Κύρια Αγορά (η Παράλληλη υφίσταται σήμερα μόνον... κατ' όνομα) ενός χρηματιστηρίου που συμμετέχει στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει όλες να γίνουν μη εισηγμένες; Σημαίνει ότι δεν πρέπει εφεξής να μπαίνουν σε κάποιο καθεστώς "δημόσιας διαπραγμάτευσης" οι μικρές εταιρείες; Βεβαίως και όχι.

Ίσως, λοιπόν, πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα "semi-regulated" αγορά -πιο ελαφριά, με λιγότερες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις- ασχέτως αν βραχυχρόνια θα θιγούν κάποια συμφέροντα. Μεσοχρόνια το κέρδος θα είναι μεγάλο για όλους.

Τολμήστε!

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr