:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 315 2 - 6 Απριλίου 2004
 EDITORIAL


Tο σύνθετο τοπίο απαιτεί
συνετές (και... μελετημένες) κινήσεις


Π

οιες μετοχές παρακολουθούν συστηματικά Έλληνες και ξένοι αναλυτές; Ποιες θεωρούν ελκυστικότερες και τι περιμένουν από αυτές για το επόμενο διάστημα; Στα ερωτήματα αυτά απαντά με τον πλέον μεθοδικό και συγκεκριμένο τρόπο το Cover Story του "Μ" που κρατάτε στα χέρια σας.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που καθίσταται εφικτή από τη συνεργασία μας με την JCF Group, έναν διεθνή οίκο που ασχολείται εξειδικευμένα με την παρακολούθηση του τι προτείνουν και τι προβλέπουν οι αναλυτές για όλες σχεδόν τις μετοχές ανά τον κόσμο.

Έτσι, ο επενδυτής - αναγνώστης του "Μ" έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να διαπιστώσει ποια είναι η "μέση" τιμή-στόχος για τις μετοχές που παρακολουθούνται συστηματικά από τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων ελληνικών ΑΧΕ και των ξένων οίκων και να αποκομίσει τα συμπεράσματά του.

Πριν από λίγα χρόνια ίσως ένα τέτοιο θέμα δεν είχε καμία αξία για τον μέσο Έλληνα επενδυτή. Τότε οι προσδοκίες των ιδιωτών αφορούσαν κυρίως στις μετοχές της περιφέρειας, οι οποίες κατά κανόνα δεν παρακολουθούνται από αναλυτές.

Σήμερα, μετά τις απανωτές απογοητεύσεις που έχουν γευτεί, οι ιδιώτες επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση στη Σοφοκλέους έχει ήδη αλλάξει. Κι αρκετοί από αυτούς (ελπίζουμε ότι θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι) λαμβάνουν υπ' όψιν τους τι προτιμούν οι "μεγάλοι" της αγοράς, ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία μιας εταιρείας και πόσο ακριβή ή φτηνή εμφανίζεται να είναι η τιμή της μετοχής της.

Μέσα σε όλα αυτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο παίζει η μερισματική απόδοση. Πόσοι γνωρίζουν ότι πληθώρα εισηγμένων εταιρειών δίνει μέρισμα κάθε... όποτε (σελ. 16-17) και ότι 11 εταιρείες δεν έχουν δώσει μέρισμα από το... 2000;

Ωστόσο, ρόλο στην πορεία των μετοχικών επενδύσεων παίζουν και οι προσδοκίες των επαγγελματιών για το σύνολο της αγοράς, καθώς και για συγκεκριμένους κλάδους και κατηγορίες μετοχών. Εδώ τις απαντήσεις δίνει το πρόσφατο "γκάλοπ" (σελ. 15) της SelasNet ανάμεσα σε 21 επαγγελματίες που εργάζονται σε "μεγάλα μαγαζιά" της Σοφοκλέους.

Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι το 2004 δεν είναι χρονιά μεγάλων προσδοκιών επενδυτικής απόδοσης. Η μακροοικονομική εικόνα της χώρας μας (σελ. 11) δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους... αιθεροβάμονες, ενώ οι παρατηρήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (σελ. 8) ήταν καίριες και... ανησυχητικές. Έχει λοιπόν ιδιαίτερο νόημα για τον συνετό επενδυτή να μάθει να "παίζει άμυνα" μέσω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου του απέναντι στο σύνθετο τοπίο των αγορών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του για τον "Μ" ο Chief Analyst της Marfin Bank, κ. Δημήτρης Σκαπινάκης (σελ. 24), μέσω του οποίου προτείνει διασπορά σε τρία είδη επενδυτικών τοποθετήσεων.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr