:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 314 26 - 30 Μαρτίου 2004
 EDITORIAL


H διαχείριση του κινδύνου
είναι τέχνη και... ανάγκη


Σ

ε περιόδους με στοιχεία έντονης γεωπολιτικής (και όχι μόνον) αβεβαιότητας, η σύνεση απαιτεί πολύ προσεκτικές επιλογές, καθώς ο βασικός στόχος του χρηματιστηριακού επενδυτή είναι όχι τόσο να αποκτήσει υψηλό κέρδος, αλλά να μειώσει το ενδεχόμενο βαριών ζημιών. Άλλωστε, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες "γεωπολιτικές κρίσεις" επηρεάζουν τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων (σελ. 22-23) βραχυχρόνια και ότι συνήθως ακολουθούν περίοδοι αντιστροφής της τάσης, οι οποίες μετατρέπουν τις ζημίες σε κέρδη για όσους είχαν την υπομονή και την ψυχραιμία να περιμένουν.

Σε κάθε περίπτωση το "μυστικό" βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του "χαρτοφυλακίου" μας. Αυτή την τέχνη υποτίθεται ότι κατέχουν οι επαγγελματίες της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και δη των μετοχικών.

Εν τούτοις, τα αποτελέσματα που πέτυχαν το 2003 μάλλον δεν δίνουν αυτή την εικόνα (σελ. 46-47). Τουναντίον, η πλειονότητα απέτυχε να ξεπεράσει την απόδοση του Γενικού Δείκτη της Σοφοκλέους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν με μια λέξη... πενιχρότατα, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εξελίξεις εντός του κλάδου!

Πέραν των διεθνών εξελίξεων, που εν πολλοίς καθορίζουν και την πορεία της, η Σοφοκλέους θα επηρεαστεί άμεσα και από τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων (σελ. 12-13).

Εξαιρετικά ενδιαφερόμενοι παρατηρητές αυτών των κινήσεων θα είναι οι ιδιώτες τραπεζίτες, οι οποίοι, όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει ο "Μ", δεν πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανακατατάξεων στην κορυφή του χρηματοπιστωτικού χώρου, εάν δεν λυθούν κάποια ενδογενή προβλήματα (σελ. 20-21). Απλώς θα αντιδράσουν (υποχρεωτικά!) όταν και αν το Δημόσιο προχωρήσει στην ουσιαστική αποκρατικοποίηση των μεγάλων ιδρυμάτων που εξακολουθεί να ελέγχει έμμεσα ή άμεσα.

Διότι σ' αυτή την περίπτωση, έκδηλο αναμένεται ότι θα είναι το ενδιαφέρον και από ξένους κολοσσούς, ειδικά αν πρόκειται για την Εθνική, το μεγαλύτερο δηλαδή τραπεζικό συγκρότημα της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τα επόμενα 1-2 χρόνια αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον όχι μόνον της τραπεζικής, αλλά και της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες τέθηκε έστω και πλαγίως (με δημοσιεύματα του Βloomberg) θέμα μελλοντικής "έξωσης" της Σοφοκλέους από τους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών του FTSE (σελ. 16) υποκρύπτει μια αμφιλεγόμενη κατάσταση που θα πρέπει να προβληματίσει τους παράγοντες της αγοράς μας.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε την έλευση του κ. Αλέξιου Πιλάβιου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο κ. Πιλάβιος γνωρίζει τα προβλήματα, γνωρίζει τη διεθνή πρακτική και είναι σε θέση να ξέρει πως το status της Σοφοκλέους στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής αγοράς θα κριθεί στο εγγύς και όχι στο απώτερο μέλλον.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr