:: euro2day ::

Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 309 20 - 24 Φεβρουαρίου 2004
 EDITORIAL


Oι χαμένες ευκαιρίες
και ο ύπνος του δικαίου...


E

πί ημερησίας βάσεως τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία αναμεταδίδουν τις κινήσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να συγχωνευτούν με άλλους, είτε μεγαλύτερους είτε μικρότερους, με έναν κοινό στόχο: την επίτευξη συνεργειών και τη μεγιστοποίηση θέσεων και ανταγωνιστικότητας προς τελικό όφελος των μετόχων τους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, απουσιάζει από την καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2004.

Παραμένουμε μια χώρα με επιχειρηματική δομή μιας νοοτροπίας και αντιμετώπισης που ταιριάζει σε παρελθούσες εποχές, ξένη προς τις τάσεις που διαγράφονται έξω και προς τα οφέλη της βελτίωσης της θέσης μας στο σκηνικό της αυριανής ευρωπαϊκής επιχειρηματικής σκηνής.

Με λίγα λόγια, "χάνουμε το τρένο", που είναι και το θέμα του Cover Story μας αυτή την εβδομάδα (σελ. 14-15), και αποφασίσαμε ότι μπορεί μεν να μην "παίζει" στην πολιτικά οξυμένη επικαιρότητα των ημερών, αλλά δεν παύει ν' αποτελεί ένα από τα "εμπόδια" που κρατούν μια ολόκληρη οικονομία καθηλωμένη και μια αγορά αναπόφευκτα όμηρο μιας αναχρονιστικής νοοτροπίας.

"Τα κότερα δεν πιάνουν στη... Νεμπράσκα" (σελ. 4) εξιστορεί τις περιπέτειες ενός (ταλαίπωρου) διευθυντή της Λοταρίας της Πολιτείας της Νεμπράσκα, στην Αμερική, που διαπομπεύθηκε (αγρίως!) από τα εκεί μέσα ενημέρωσης όταν απεκαλύφθη ότι αυτός και η σύζυγός του εδέχθησαν ένα μικρό δωράκι από την Intralot (ταξίδι στην... Ελλάδα) αφότου ανετέθη στην ελληνική εταιρεία η πολυετής σύμβαση διενέργειας ιντερνετικού Λόττο στη συγκεκριμένη Πολιτεία! Στην επόμενη σελίδα εξηγείται μέσα από την περίπτωση της ΔΕΚΑ τι θα πει ελληνική εφευρετικότητα στη "δημιουργική λογιστική".

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του κ. Γιάννη Βεζανή στον Γιάννη Τσαραγκλή (σελ. 24-25), ενός από τους πιο επιτυχημένους (από πλευράς αποδόσεων) των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας (της HSBC ΑΕΔΑΚ), που φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Σοφοκλέους είναι δίκαια αποτιμημένη, ενώ υπάρχουν και εταιρείες με προοπτικές.

Ένα από τα "έπαθλα" της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γ. Τσαραγκλή (σελ. 44), είναι και τα κεφάλαια των (ασφαλιστικών) Ταμείων, που βέβαια "ορέγονται" από τώρα οι υποψήφιοι να τα διαχειριστούν.

Μέχρι τώρα, το επίκεντρο της ειδησιογραφίας και της ενασχόλησης του Τύπου περιοριζόταν στη γεωγραφική περιοχή του... Λεκανοπεδίου Αττικής, ίσως επειδή η δημοσιογραφική προσβασιμότητα στις διοικήσεις των εταιρειών αποτελεί το εύκολο πλεονέκτημα, αλλά θα πρέπει ν' αναγνωρίσουμε και την ύπαρξη της Ελλάδας μακριά από την Αθήνα! Η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, διαχρονικά η ειδήμων για τον επιχειρηματικό χώρο της Βόρειας Ελλάδας, στη σελ. 52, μας απαριθμεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επτά εισηγμένες από Μακεδονία - Θράκη.

Τέλος, με το πώς διαμορφώνονται σήμερα οι προβλέψεις των εξειδικευμένων τραπεζιτών στον χώρο των διεθνών επενδύσεων ασχολείται ο Τ. Μαντικίδης (σελ. 54-55), ένα θέμα που αποκτά αρκετό ενδιαφέρον στις μέρες μας για όσους εξ υμών η συνεχής παρακολούθηση της Σοφοκλέους έχει αποβεί μονότονη και κουραστική...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr