:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 305 23 - 27 Ιανουαρίου 2004
 EDITORIAL


Πόσο... "συμμετοχική" θα είναι
η κίνηση της Σοφοκλέους;


K

ακά τα ψέματα, για τους περισσότερους εγγεγραμμένους κωδικούς της Σοφοκλέους σημασία δεν έχει μόνον αν κινείται ανοδικά το χρηματιστήριο, αλλά πόσες και ποιες μετοχές συμμετέχουν σ' αυτή την κίνηση.

Όπως προκύπτει από το Cover Story του "Μ", η άνοδος της αγοράς στα επίπεδα των 2.500 μονάδων διόλου δεν έχει ωφελήσει τους οπαδούς των μικρομεσαίων μετοχών, που συγκροτούν από αριθμητικής πλευράς το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων τίτλων.

Τουναντίον, σχεδόν 100 μετοχές παρουσιάζουν εξαιρετικά σημαντικά ποσοστά πτώσης της αξίας τους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στην περιοχή των 2.500 μονάδων.

Πρόκειται για μια κατάσταση που πρόκειται να αντιστραφεί; Ή μήπως όσοι το ελπίζουν έχουν προσκολληθεί στο... παρελθόν; Την απάντηση θα τη δώσει ο χρόνος. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις της σημερινής χρηματιστηριακής συγκυρίας σε σχέση με τη Σοφοκλέους του 1998-2000 που εξετάζονται στο σχετικό θέμα, δεν αφήνουν περιθώρια για προσδοκίες "μαζικής ανόδου" στην περιφέρεια της αγοράς, τουλάχιστον όπως αυτή είχε σημειωθεί σε άλλες εποχές.

Στο μεταξύ, οι παρατηρητικοί έχουν αρχίσει ήδη να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ποιοτικές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (σελ. 18-19), οι οποίες δείχνουν να έχουν "μείνει πίσω" στο τελευταίο ράλι της αγοράς και παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης, τόσο με δεδομένα του 2003 όσο και με προβλέψεις για το 2004.

Γενικότερα, πάντως, ο δρόμος της μετοχικής επένδυσης φαίνεται να είναι αυτή την περίοδο διεθνής... μονόδρομος, τουλάχιστον κατά την άποψη μεγάλων ξένων και εγχώριων οίκων (σελ. 46-47), οι οποίοι εμφανίζονται να θεωρούν ότι οι μετοχές έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου τους επόμενους μήνες, σαφώς καλύτερα απ' ό,τι οι λοιπές εναλλακτικές λύσεις.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι τράπεζες, καθώς οι συγχωνεύσεις μεταξύ κολοσσών στις ΗΠΑ δημιουργούν... ανησυχίες στους Ευρωπαίους τραπεζίτες (σελ. 56) και ανεβάζουν κάθετα τον πήχη του "παγκοσμιοποιημένου" ανταγωνισμού.

Αλλά και στη δική μας αγορά, η είσοδος της Societe Generale σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών -μέσω της Γενικής- συμβαίνει σε μια περίοδο "σύγκλισης" των εγχώριων με τους "Ευρωπαίους" παίκτες, αλλά και μείωσης στην "ψαλίδα" του spread (σελ. 11, 20-21).





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr