:: euro2day ::

















Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 286 12 - 16 Σεπτεμβρίου 2003
 EDITORIAL


"Δαίμονες" και "άγγελοι" στην
υπηρεσία της... σκοπιμότητας


Τ

ελικά, ο μεγαλύτερος εχθρός της Σοφοκλέους είναι ο εαυτός της. Είναι εκείνο το τμήμα της αγοράς που σπεύδει είτε να πανηγυρίσει έξαλλα για τον επόμενο ανοδικό σταθμό της αγοράς -λες και είναι προφήτης- είτε, με την ίδια ευκολία, να... θρηνήσει για την επαπειλούμενη "καταστροφή" των επενδυτών.
Εάν προσθέσουμε στο "μίγμα" και τα διάφορα σενάρια για κυρίαρχες πολιτικές σκοπιμότητες, καταλήγουμε στο εξής φαιδρό φαινόμενο. Σε μεγάλο μέρος της αγοράς εμφανίζεται να επικρατεί η αντίληψη ότι κάποιοι έχουν τη δύναμη να ανεβοκατεβάζουν τη Σοφοκλέους κατά βούληση.

Τα πράγματα, καλώς ή κακώς, είναι πολύ απλούστερα. Το γεγονός ότι η αγορά έφτασε ως τις 2.300 μονάδες δεν είναι τυχαίο. Κάπου εκεί χάθηκαν τελείως οι "πρόθυμοι" αγοραστές, κάπου εκεί εξαντλήθηκε η δυναμική. Κι έτσι, μετά την απότομη άνοδο (για την υπερβολή της οποίας ελάχιστοι μιλούσαν τότε), ακολούθησε η ακόμη πιο απότομη πτώση, μια πτώση που έδειξε πολύ καθαρά ότι όντως δημιουργήθηκαν μίνι "φούσκες" στο προηγούμενο διάστημα, αφού σε πολλές μετοχές οι απώλειες ενός δεκαπενθημέρου ήταν συντριπτικές (σελ. 14).

Οι ισχυροί παίκτες μπορεί μεν να δημιούργησαν την τάση, αλλά δεν τη διατήρησαν, ούτε μπορούσαν να τη διατηρήσουν, στην άνοδο αλλά και στην πτώση, καθώς οι αγορές έχουν τελικά τη δική τους δυναμική. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα την περίοδο του 2000, με την περιβόητη πλέον "στήριξη", οπότε όσοι σπεύδουν να "χαροποιήσουν" τους επενδυτές πουλώντας τους ως αιτία ανόδου τη θέληση του ενός ή του άλλου κόμματος ή κάποιου ισχυρού παράγοντα, μάλλον "κακή" υπηρεσία πωλούν.

Για να μην το ξεχνάμε, λοιπόν, οι μεγάλες ξένες αγορές είναι και θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας της διαμόρφωσης των τιμών στο Χ.Α., γι' αυτό και το ρεπορτάζ με τις προβλέψεις των ειδικών της Wall Street, αλλά και τις κινήσεις των εκεί insiders (σελ. 66-67) έχει μεγάλο ενδιαφέρον και στα καθ' ημάς. Σημασία έχει όμως και η προσεκτικότερη μελέτη των αποτελεσμάτων που παρουσίασαν οι εισηγμένες, θέμα που θίγεται σε δύο διαφορετικά ρεπορτάζ.
Στο πρώτο (σελ.18-19) ξεχωρίζουν "οι καλοί, οι κακοί και οι... άσχημοι" με βάση τα λειτουργικά πλέον κέρδη -χωρίς δηλαδή τα "έκτακτα"- ενώ στο δεύτερο (σελ. 22-23) καταγράφονται σημειώσεις των ορκωτών, τα "ψιλά" γράμματα, που πολλές φορές βγάζουν μάτι!

Όσοι επενδύουν με βάση τους αριθμούς, ή έστω θέλουν να ξέρουν τι προβλέπουν οι αναλυτές, θα βρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2003 και -για πρώτη φορά- το 2004, που παρουσιάζονται σε συνεργασία με τη SelasNet για τις μετοχές του δείκτη FTSE-20 και του FTSE/Mid-40.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr