:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 284 29 Αυγούστου - 02 Σεπτεμβρίου 2003
 EDITORIALEπιστροφή στην ωμή
πραγματικότητα των... αριθμών


A

κόμη και οι πιο αισιόδοξοι εκ των ειδικών της αγοράς φαίνεται να συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε το θέμα των αποτιμήσεων. Καλή βλέπετε η ψυχολογία και η "ορμή" της αγοράς, όταν όμως το φαινόμενο της υπερτίμησης αγγίζει κλάδους όπως ο τραπεζικός (στον οποίο, ας μην ξεχνάμε, προετοιμάζονται διάφορες κινήσεις εκ μέρους του κράτους), τα πράγματα δυσκολεύουν. Κοινώς, από ένα σημείο και πέρα η συνέχιση της ανόδου, έτσι απλά κι ωραία, χωρίς "ανάσα", δεν εξυπηρετεί ούτε τους ισχυρούς παίκτες που έδωσαν ώθηση στη Σοφοκλέους εκείνη τη δύσκολη περίοδο της άνοιξης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αρχίζει κάποια "αντίστροφη μέτρηση" σε όλο το εύρος των "καλών χαρτιών", τουλάχιστον για όσο οι ξένες αγορές θα κινούνται σε... ήπιους τόνους. Από την άλλη, τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες στο σύνολο της αγοράς, δημιουργώντας αυξημένες αντοχές. Το... "πρόβλημα" είναι ότι πολλές από τις μετοχές που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους, από πλευράς αύξησης των τιμών των μετοχών τους είναι ουραγοί διαφόρων... "αλόγων", που κάθε άλλο παρά έπρεπε να πρωταγωνιστούν (σελ. 6).

Ουδείς όμως ξεχνά ότι μπαίνουμε σε ένα παραδοσιακά "κακό" δίμηνο των αγορών, αυτό του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, που τα τελευταία 10-15 χρόνια μας επιφύλαξε σειρά δυσάρεστων εκπλήξεων. Ούτε ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρα σημάδια για το τέλος της "αγοράς των αρκούδων" (σελ. 7).

Το θέμα των προοπτικών για ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η έξοδος από το πολύχρονο bear market, τις διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές, αλλά και τον περίεργο οικονομικά ρόλο της "αναδυόμενης υπερδύναμης", της Κίνας, θίγει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στον "Μ" η επικεφαλής αναλύτρια της Royal Bank of Canada (σελ. 66-67).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, της επιφανειακής ευφορίας και της ενδόμυχης... ανησυχίας, χρήσιμο είναι να παρακολουθούμε πώς κινούνται οι κορυφαίοι insiders, δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών. Για να ξέρουμε και πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τις προοπτικές των εταιρειών τους όχι θεωρητικά, αλλά στην πράξη.

Σε αυτό το φύλλο παρουσιάζουμε όλες τις μεταβολές που έχουν καταχωρηθεί στα επίσημα μετοχολόγια του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή της ανόδου ως και την περασμένη Δευτέρα, μαζί με τις "εξηγήσεις" πολλών εξ αυτών (σελ. 20-21).

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για τους ασχολούμενους με την τεχνολογία, την πληροφορική και (εμμέσως) το χρηματιστήριο, είναι η συνέντευξη του ειδικού γραμματέα, υπεύθυνου για το περιβόητο πρόγραμμα-μαμούθ "Κοινωνία της Πληροφορίας", κ. Καλογήρου, ο οποίος αντικρούει τις αιτιάσεις διαφόρων επιχειρηματιών για καθυστερήσεις, χωρίς όμως να "χαρίζεται" στα γραφειοκρατικά δαιμόνια του κράτους (σελ. 24-25).

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr