:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 282 14 - 19 Αυγούστου 2003
 EDITORIAL


Long weekend με απουσία
ειδήσεων (και παικτών)!


Μ

πήκαμε λοιπόν και στην εβδομάδα που απολαμβάνουν οι Έλληνες περισσότερο από τις άλλες, αυτή με το long weekend του Δεκαπενταύγουστου, που σηματοδοτεί από μια πλευρά και την τελική φάση των διακοπών τους! Eίναι μέρες που δεν υπάρχουν ειδήσεις, αφού οι "παραγωγοί" τους δεν μένουν πίσω, αλλά ακολουθούν κι αυτοί την παράδοση, με αποτέλεσμα οι εφημερίδες να γεμίζουν με το "τσιγκέλι" σελίδες με θέματα ενδιαφέροντα μεν, αλλά όχι απ' αυτά που αποκαλούμε "παρεμβατικά".

Έτσι, στο Cover Story επιδιώξαμε ν' αφήσουμε ιστορίες και σενάρια για το "ποιες μετοχές ή κλάδοι θ' ανέβουν (τώρα!)" σε άλλους του χώρου και προτιμήσαμε να σας γλιτώσουμε από τις κακοτοπιές της αγοράς (και τους... καρχαρίες της) μ' ένα εμπεριστατωμένο και συνάμα εκλαϊκευμένο (ώστε να είναι και ευκολοδιάβαστο τις μέρες των ανάπαυλας) κείμενο για το πώς θ' αποφύγετε τις "κακές" μετοχές. Bέβαια, για να παραφράσουμε τους Aμερικάνους της δεκαετίας του '70, που έλεγαν "Δεν υπάρχει καλός και κακός Bιετκόνγκ. O καλός Bιετκόνγκ είναι ο... νεκρός Bιετκόνγκ!", θα πρέπει να πούμε (με κάθε ειλικρίνεια) ότι η "καλή" μετοχή είναι... αυτή που ανεβαίνει και "κακή" αυτή που πέφτει, αλλά παρά ταύτα είναι επιβεβλημένο ν' ακολουθούμε έναν "τυφλοσούρτη" για να μειώνουμε τις πιθανότητες επιλογής των "κακών" μετοχών. Όπως είπαμε, ευκολοδιάβαστο και χρήσιμο το κείμενο, ακόμα και στους "μπαρουτοκαπνισμένους" της Σοφοκλέους!

O Insider (σελ. 6) ασχολείται με το πώς η διασπορά των μετοχών διαμορφώνει "ψυχολογία" και "κλίμα", ενώ ο "παλαίμαχος" (αλλά όντας ενεργός στον χώρο) Aν. Σιαφάκας απευθύνει μια ανοιχτή επιστολή (διαμαρτυρίας και θυμού) στις αρχές (σελ. 7) για τις "συμμορίες κερδοσκόπων" που λυμαίνονται το χρηματιστήριο (αναφέρεται στα "λόμπι"). H Aντιόπη Σχοινά μάς εξηγεί τα οφέλη που αποφέρει στις εισηγμένες η "ειδική διαπραγμάτευση" (σελ. 12-13), ενώ ο έκτακτος συνεργάτης μας Aλέξης Pωμανός μάς απαριθμεί ποιες εισηγμένες "έχασαν" το (πρόσφατο) ράλι της Σοφοκλέους (σελ. 15), όχι απαραίτητα οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι η επόμενη ανοδική φάση θα τις συμπεριλάβει, με τη διαπίστωση δε ότι στη λίστα εκείνων που έμειναν στην αποβάθρα του σταθμού ΔEN περιλαμβάνονται "προβληματικές" εταιρείες (αφού φρόντισαν να έχουν ήδη τις μεγαλύτερες των αποδόσεων). "T' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα" δηλαδή...

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της σταθερής τηλεφωνίας παρουσιάζουν αναλυτικά (σελ. 16-17) οι τέσσερις των μεγάλων "εναλλακτικών". O υιός Kυριακούλης (Σπύρος το όνομα και αντιπρόεδρος της ομώνυμης εισηγμένης) παραμένει αισιόδοξος για τον θαλάσσιο τουρισμό, παρά την κρίση που έχει ενσκήψει και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τα επιχειρήματά του στη συνέντευξη (σελ. 19) που του πήρε η Mαρίση Mπαλιούση.

Tέλος (πάντα κρατάμε κάτι καλό για το τέλος), ο Benjie Gallander, εκδότης ενός από τα πιο πετυχημένα επενδυτικά newsletters, του "Contra the Heard" ("Aντίθετα από την Aγέλη"), μας προτρέπει στη συνέντευξή του (σελ. 49), μεταξύ άλλων, να αποφύγουμε τις επενδύσεις σε μετοχές που έχουν λιγότερο από μια δεκαετία παρουσία στο ταμπλό και τις... δημόσιες εγγραφές, τις οποίες τις χαρακτηρίζει... "γκιλοτίνα" (για τους επενδυτές)...

Kαλή ανάγνωση και καλή ξεκούραση...

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr