:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 280 1 - 5 Αυγούστου2003
 EDITORIAL


Eδώ είναι ο γάμος,εδώ τα πανηγύρια

(στη Σοφοκλέους όλα αυτά)!Α

ρχή του Aυγούστου σήμερα, του παραδοσιακού μήνα των διακοπών για περισσότερους από τους μισούς Έλληνες, αλλά οι περί τα χρηματιστηριακά ασχολούμενοι φαίνεται να καθηλώνονται στο κλεινόν άστυ ή γύρω από τα laptops στις εξοχές, αφού δεν ενδείκνυται "ν' αφήνει κανείς τον γάμο να τρέχει για πουρνάρια" κατά τη λαϊκή ρήση, ιδίως όταν για τον "γάμο" υπήρχε τετραετής αναμονή και τελείται εν τη οδώ Σοφοκλέους!

H κυβέρνηση τρίβει τα χέρια απ' τη χαρά της για την άνοδο, ενώ, πριν τα τρίψει, έχει φροντίσει να τα νίψει αποποιούμενη οιονδήποτε μοχλευτικό ρόλο στη μεγέθυνση της ανόδου, ενθυμούμενη σοφά τα όσα τής είχαν αποδοθεί στην προεκλογική περίοδο του 2000. Πάντως, το Cover Story μας ασχολείται με το θέμα, μια που o ρόλος του κράτους, με τη βαρύτητα της παρουσίας του στη διαμόρφωση των δεικτών (συνεπώς του "κλίματος") της αγοράς, είναι αδιαμφισβήτητος και (από τα νούμερα) τεκμηριωμένος. Tώρα, αν "όλως τυχαίως" και "συμπτωματικώς" τα κρατικά χαρτιά αφυπνίσθηκαν με το πέρας της ανοίξεως και βάλθηκαν να δώσουν το πολυαναμενόμενο "θερινό ράλι" που, "όλως συμπτωματικώς" και πάλι, βοηθάει στο να δημιουργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα εξιλεώσουν πολιτικά την κυβερνητική παράταξη από τα όσα της καταμαρτυρεί η αντιπολίτευση για τη "σφαγή των αμνών" (μικροεπενδυτών) του '99, ε, είναι "θείο δώρο" για τον κ. Σημίτη! Όλα αυτά αναλύονται στις σελ. 12-13, όπου περιλαμβάνεται και η "αθώα" στόχευση των 3.500 μονάδων για τον δείκτη από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, κ. Γκ. Xαρδούβελη (ε, ποτέ δεν θα βάλουν μυαλό;) και ο Insider τα εξετάζει από τη δική του σκοπιά (σελ. 11).

H πολύχρονη εμπειρία (κάποτε μετατρέπεται σε σοφία) του Aν. Σιαφάκα για τον ρόλο του ρίσκου και των αποδόσεων στις χρηματιστηριακές επενδύσεις ξεδιπλώνεται με τον χαρακτηριστικό του τρόπο (σελ. 6).

Στο "ψητό" της εφημερίδας έχουμε την ωμή προτροπή της κορυφαίας αναλύτριας της HSBC για τις γερμανικές μετοχές (σελ. 54-55), που δεν είναι άλλη από το "πουλάτε τις και μάλιστα άμεσα", και στις σελ. 16-17 μια επίκαιρη ανακεφαλαίωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όπου απαριθμούνται τα πέντε deals που βρίσκονται σε "βήμα σημειωτόν" πριν από τις εξελίξεις.

Tο "στόρι" της Global Finance (σελ. 18), όπως το εξηγεί στον εκδότη μας ο ιδρυτής της κ. Άγγελος Πλακόπητας, πρέπει σε άλλη έκταση και μορφή κάποτε να μπει στα εγχειρίδια των επιχειρηματικών σχολών, αφού η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία venture capital "έσπειρε" κεφάλαια σε καλλιεργήσιμες ιδέες μικρών επιχειρήσεων, για να θερίσει αργότερα υπεραποδόσεις σε χρήμα, αλλά και ικανοποίηση, καθώς βλέπει τις εταιρείες που αρχικά στήριξε να είναι σήμερα μερικοί από τους στυλοβάτες του επιχειρηματικού μας σκηνικού (Chipita, Goody's, Notos Com, LogicDIS, Γερμανός κ.ά.)

Tέλος, ο κ. Aντ. Πανώριος, πρόεδρος της Centric Multimedia (πρώην Despec Πολυμέσα), εξηγεί σε συνέντευξή του πώς δικαιολογεί τον φιλόδοξο στόχο να τριπλασιάσει τον τζίρο και τα κέρδη της εταιρείας του.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr