Tο... "μαγικό ραβδί" και τα... γουρουνάκια!
E |
|
ντελώς ξαφνικά, ένα "μαγικό ραβδί" φαίνεται πως έχει αγγίξει δεκάδες μετοχές. Μετοχές που πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν ήθελε να αγοράσει. Το φαινόμενο της "φούσκας" (Cover story σελ. 12-13), στο οποίο εμείς δεν προσδίδουμε καμία ηθική ή νομική διάσταση, κάνει την επανεμφάνισή του, όπως συμβαίνει σε κάθε βίαιη ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων.
Σε όλες τις μεγάλες αγορές, φαίνεται σαν ένα "μαγικό ραβδί" να άγγιξε τις μετοχές, αυξάνοντας κατακόρυφα την ελκυστικότητά τους. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αγοράς των "ταύρων" είναι ότι μπορεί
-ως τώρα- και αγνοεί τις δυσάρεστες ειδήσεις, ακριβώς όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια ανοδική φάση.
Πίσω από αυτή την "ενθαρρυντική" εικόνα, όμως, κρύβονται προσδοκίες που ίσως αποδειχτούν υπέρμετρες. Τα "σενάρια" που κυκλοφορούν στη Σοφοκλέους είναι πολλά και καταγράφονται σε ειδικό θέμα του "Μ" (σελ. 20-21). Πόσα από αυτά όμως θα πραγματοποιηθούν και πόσα θα μείνουν στο επίπεδο της... "σεναριολογίας"; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν εκείνοι οι επενδυτές που δεν θέλουν να γίνουν... "γουρουνάκια" προς σφαγή στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης.
Μια ματιά στον πολύπαθο κλάδο της ακτοπλοΐας (σελ. 24-25) αρκεί για να μας πείσει πως οι πληγές των προηγούμενων ετών, οι υπερεπενδύσεις, οι μεγάλες υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι παρούσες. Αποκαλυπτική είναι και η εικόνα των ισολογισμών αρκετών δεκάδων εισηγμένων, μετά τις αναμορφώσεις των αποτελεσμάτων τους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών (σελ. 18-19).
Ασφαλώς και υπάρχουν αιτίες για να συντηρήσουν την ανοδική τάση, εάν και εφόσον δεν υπάρξουν αιφνίδιες μεταβολές στο διεθνές "κλίμα" των αγορών. Οι χαμηλές αποτιμήσεις πολλών ισχυρών εταιρειών της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης που δεν ακολούθησαν ως τώρα το "ράλι". Η αξιοποίηση της "κρατικής" ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, (σελ. 16), η αντίστροφη μέτρηση για την Ολυμπιάδα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μια άνοδος μπορεί να είναι συνεχής ή ότι θα ανεβαίνουν όλες οι μετοχές, όπως συνέβαινε στον "παροξυσμό" του 1999. Ίσως στην πορεία πολλοί αναγνώστες να διαπιστώσουν ότι η αποκλειστικότητα του "Μ", η μόνιμη σελίδα που καταγράφει τις προσδοκίες (consensus estimates) των Ελλήνων αναλυτών για τις μετοχές του FTSE-20 και του FTSE-40 (σελ. 41), έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα.
Αυτό που αβίαστα προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ως τώρα η σχέση των αναθεωρήσεων αποτελεσμάτων προς τα πάνω και αυτών που αναθεωρούνται προς τα κάτω, για το 2003, είναι αρνητική, όπως επίσης και το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οι αναλυτές προσδοκούν βελτίωση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το 2002 κατά περίπου 20%. Ένα ποσοστό που "δικαιολογεί" την άνοδο, εφόσον βέβαια... επαληθευτεί.
|