:: euro2day ::

Έτος 6ο Αρ.Φύλλου 265 18 - 22 Απριλίου 2003
• Tι προβλέπουν 21 ειδικοί για δείκτες, μετοχές
• Tα σενάρια και οι "αρπαχτές" στην περιφέρεια
• O "ενάρετος κύκλος" και οι πληγές στις διεθνείς αγορές


"ΤΕΣT ΑNTOXΗΣ"
ΣTIΣ ΠPOΣΔOKIEΣ H 
μέχρι τώρα πορεία της αγοράς δεν... "εγγυάται" τη συνέχεια της ανόδου. Αυτή φαίνεται να είναι η κρατούσα άποψη μεταξύ έμπειρων στελεχών που βλέπουν με σκεπτικισμό τον... καλπασμό της περιφέρειας, σε σχέση με τη "μουδιασμένη" συμπεριφορά των blue chips, ενώ τονίζουν ότι οι ξένες αγορές από τη μία και τα τρίμηνα των εισηγμένων από την άλλη θα διαμορφώσουν στο εξής το πλαίσιο κίνησης της αγοράς, δημιουργώντας ένα πρώτο "τεστ αντοχής" στις προσδοκίες για τη Σοφοκλέους.

Τη "φλεγματικότητα" αυτή, που μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό μιας μερίδας επενδυτών οι οποίοι επανήλθαν στην αγορά, φαίνεται να εξηγεί το τελευταίο expert poll που διενήργησε η SelasNet στις αρχές Απριλίου, μεταξύ 21 στελεχών, και παρουσιάζει αναλυτικά, κατ' αποκλειστικότητα, ο "ΜΕΤΟΧΟΣ".

Όπως προκύπτει, οι "ειδικοί" δεν προέβλεπαν στις αρχές του μήνα περαιτέρω άνοδο σε βραχυχρόνιο διάστημα (ενδεικτικά, η υψηλότερη τιμή που δόθηκε από οποιοδήποτε στέλεχος για τον Γενικό Δείκτη σε διάστημα τριάντα ημερών ήταν οι 1.670 μονάδες και ο μέσος όρος των προσδοκιών ήταν στις... 1.500 μονάδες!), ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Ταυτόχρονα, ξεκάθαρη παραμένει η προτίμησή τους στις "αμυντικές μετοχές"! Με αυτά τα δεδομένα, είτε πρόκειται να παρακολουθήσουμε προσεχώς μια παγιοποίηση της αλλαγής τάσης που θα έχει αιφνιδιάσει τους ειδικούς (κάτι που οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν συμβαίνει... σπάνια), είτε, κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για τους απλούς επενδυτές, υπάρχει κίνδυνος -ιδίως στην περιφέρεια της αγοράς- να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία ακόμη "μαγική εικόνα" που θα θρυμματιστεί επώδυνα.

Στην πράξη ένα βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι έχει αλλάξει στις προοπτικές των εταιρειών, ώστε να δικαιολογείται η υπέρμετρη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Κι ενώ όλοι παραδέχονται (όπως το παραδέχονταν και πριν από δύο μήνες) ότι υπήρχαν πράγματι μετοχές σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, αυτό δεν φτάνει από μόνο του για να δικαιολογήσει μια μονιμότερη αντιστροφή της τάσης.

Εφόσον οι ξένες αγορές συνεχίσουν το "ράλι" τους, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι προσδοκούμε κάτι ανάλογο και αντίστοιχο σε διάρκεια και για τη Σοφοκλέους. Τα αντανακλαστικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όμως, δεν είναι τελικά ανάλογα με εκείνα των ευρωπαϊκών αγορών, οπότε οι κινήσεις της εγχώριας αγοράς θα είναι περισσότερο "συγκρατημένες".Περισσότερα στον "ΜΕΤΟΧΟ" αυτής της Παρασκευής!


Back2Top


Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 11 - 12 - 13,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr