Άνοδος με αιτία
Δεν συμβαίνει συχνά να ξεφορτώνει ένας από τους βασικούς μετόχους και η μετοχή να συνεχίζει απτόητη την ανοδική της πορεία, όπως συνέβη και τη Δευτέρα 24/3 με την Alpha Bank, που έκλεισε με άνοδο κατά 4,43% παρά την έξοδο του Τζον Πόλσον σε δύο μεγάλες δόσεις.
Όταν ξεκίνησε η έξοδος του Αμερικανού επενδυτή, η μετοχή ήταν λίγο κάτω από τα 2 ευρώ και τώρα έχει πλησιάσει τα 2,4 ευρώ (2,38 κλείσιμο Δευτέρας), καταγράφοντας αύξηση περίπου 20%.
Κατά τη γνώμη μας, η πορεία αλλά και η ισχυρή ανοδική κίνηση της Δευτέρας, πέραν του γενικού ανοδικού κλίματος στον τραπεζικό τομέα, οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην εξάλειψη του λεγόμενου stock overhang, καθώς ο Πόλσον εξάντλησε πλέον τη συμμετοχή του, στις κινήσεις ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των δραστηριοτήτων που κάνει η διοίκηση, και βεβαίως στην προσδοκία νέων αγορών από την πλευρά της Reggeborgh.
Μόλις εξασφαλιστεί το περίφημο fit and proper.
 
Οι κερδισμένοι και οι διαφορές
Μπορεί η αξία των συναλλαγών να έχει αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία διετία και να διατηρείται φέτος σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, μπορεί επίσης η ΕΧΑΕ να ανακοινώνει ολοένα και υψηλότερα κέρδη (παρά την άνοδο των λειτουργικών της εξόδων), ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο ενδεχομένως θα φανταζόταν κανείς για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Γνωστός παράγοντας του κλάδου δήλωσε στο Euro2day.gr ότι δεν μπορούν να μπουν όλες οι ΑΧΕΠΕΥ στο ίδιο καλάθι. Υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις. Λίγες είναι εκείνες που έχουν ξένους πελάτες (οι τέσσερις τραπεζικές, Optima, Euroxx, Παντελάκης) και ωφελήθηκαν σε σημαντικό βαθμό, καθώς ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών προέρχεται από το εξωτερικό.
Λίγες επίσης είναι εκείνες που έχουν έσοδα από το σκέλος corporate, όπως από υπηρεσίες αναδοχών, συμβούλων, market making κ.λπ.
Οι υπόλοιπες καλούνται να διεκδικήσουν τμήμα των Ελλήνων πελατών -ο αριθμός των οποίων εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα- και όλα αυτά σε περιβάλλον ιδιαίτερα αυξανόμενων λειτουργικών δαπανών (υπάρχουν γι' αυτό και βολές εναντίον της ΕΧΑΕ).
|