|
Μπερδεμένη δουλειά
Η Deloitte έχει κάνει το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» και έχει στείλει στις τράπεζες τις προτάσεις των τριών μνηστήρων του προβληματικού ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας Avramar. Η δουλειά δεν είναι εύκολη, γιατί οι προσφορές είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Άλλος προτίθεται να βάλει περισσότερα χρήματα, άλλος ζητά μεγαλύτερο κούρεμα και ο τρίτος θέλει περισσότερα λεφτά για να τρέξει τον χειμαζόμενο όμιλο.
Το ποιος θα είναι ο νικητής σ' αυτή την κούρσα παραμένει ερώτημα. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι κάποια από τα ιμάτια του ομίλου έχουν αρχίσει να μοιράζονται σε τρίτους εκτός της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτήν τη διαδικασία, οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα βγει νικητής την Παρασκευή 25/10, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Οι πιο ρεαλιστές δεν βλέπουν να βγαίνει λευκός καπνός πριν από τη 15η Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι τα συμφέροντα και η έκθεση των τεσσάρων τραπεζών είναι τελείως διαφορετικά.
Ανάβει φωτιές
Μια συναλλαγή που αναμένεται να ανάψει νέες φωτιές στην κόντρα μεταξύ Σταύρου Τάκη και της πρώην συζύγου του, Μιράντας Σφακιανάκη, ολοκλήρωσε πρόσφατα η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Ειδικότερα, απορρόφησε τη συγγενή της κυπριακή εταιρεία Alpan Electroline. Η Σφακιανάκης ήλεγχε το 40% της Alpan και ο Σταύρος Τάκη το υπόλοιπο 60%. Μέσω της συγχώνευσης, ο κ. Τάκη έλαβε 2.655.103 νέες μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 10,05%. Κατέχει, πλέον, απευθείας το 51,05% του μετοχικού κεφαλαίου της Σφακιανάκης, με το ποσοστό της Σφακιανάκης Συμμετοχών να υποχωρεί σε 48,95%.
Ακόμη κι αν χάσει τον έλεγχο της Σφακιανάκης Συμμετοχών, λόγω της δικαστικής διαμάχης με την πρώην σύζυγό του και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, θα ελέγχει απευθείας τη Σφακιανάκης. Βεβαίως, η πλευρά Μιράντα Σφακιανάκη έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές, με τις οποίες ζητά να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, που ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2019 ως και 2022. Το ίδιο θα πράξει πιθανώς και για τις οικονομικές του 2023. Αν κερδίσει την υπόθεση, όλα είναι στον. αέρα.
Η υπό τον Σταύρο Τάκη διοίκηση της Σφακιανάκης αποφάσισε τη συγχώνευση επικαλούμενη την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου. Προφανείς συνέργειες δεν προκύπτουν, βεβαίως, λόγω διαφορετικού αντικειμένου και γεωγραφικής βάσης. Η Σφακιανάκης ασχολείται με εμπορία και ενοικίαση αυτοκινήτων σε Ελλάδα, ενώ η Alpan με εισαγωγή και διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας (αποκλειστικός διανομέας Samsung) και μικροσυσκευών Kenwood, Delongi και Braun στην Κύπρο.
Το 100% της Alpan αποτιμήθηκε σε 28,6 εκατ. ευρώ και το Enterprise Value διαμορφώθηκε σε 33,5 εκατ. ευρώ (EV/EBITDA 9,3x). Αποτιμήθηκε, δηλαδή, υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του 70% της Μπενρουμπή (EV/EBITDA 8,25x που φθάνει στο 8,8x, αν καταβληθεί το σύνολο του υπερτιμήματος). Πρόκειται για υψηλή αποτίμηση, αν συνυπολογισθεί ότι το 2023 η Alpan δούλεψε με μικτό περιθώριο 12,4% και η Μπενρουμπή με 44,3%. Βάσει της παραπάνω αποτίμησης, το 60%, που κατείχε ο κ. Τάκη στην Alpan, άξιζε 17,17 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι για να βγει η τελική αξία της Alpan σε 28,6 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα της μεθόδου «προσέγγισης εισοδήματος», που έβγαλε τη μεγαλύτερη αποτίμηση, σταθμίστηκε με 60%.
|
|